Babeczkowego
szaleństwa ciąg dalszy. Tym razem połączenie kokosa i limonek.
Słodkie cupcakes plus kwaskowaty lukier. Pycha, spróbujcie
koniecznie!
PS.
Podczas pieczenia roznoszą się po domu niebiańskie zapachy :)
Czego
potrzebujemy?
na babeczki:
- 275 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- skórka otarta z dwóch limonek
- 60 g wiórków kokosowych
- 2 jajka
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 50 ml mleka
na
lukier:
- cukier puder
- sok z jednej limonki
- wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
1.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. C.
2.
W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, proszek do
pieczenia, cukier, skórkę z limonek i wiórki kokosowe.
3.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre: jajka, olej, jogurt i
mleko i taką miksturę przelewamy do składników suchych. Wszystko
dokładnie mieszamy.
4.
Przygotowaną masę przekładamy do papilotek do wysokości 3/4 i
pieczemy około 20 minut aż babeczki ładnie się zarumienią.
5.
Upieczone babeczki przekładamy na kratkę do całkowitego
wystygnięcia.
6.
Teraz możemy przygotować lukier. Do soku wyciśniętego z jednej
limonki dosypujemy stopniowo cukier puder w takiej ilości, by lukier
był gęsty i nie spływał z babeczek. Na koniec na jeszcze mokry
lukier sypiemy wiórki kokosowe i gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz