piątek, 18 października 2013

babeczki kokosowo - limonkowe



Babeczkowego szaleństwa ciąg dalszy. Tym razem połączenie kokosa i limonek. Słodkie cupcakes plus kwaskowaty lukier. Pycha, spróbujcie koniecznie!

PS. Podczas pieczenia roznoszą się po domu niebiańskie zapachy :)

Czego potrzebujemy?

na babeczki:
  • 275 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 100 g cukru 
  • skórka otarta z dwóch limonek 
  • 60 g wiórków kokosowych 
  • 2 jajka 
  • 100 ml oleju słonecznikowego 
  • 250 ml jogurtu naturalnego 
  • 50 ml mleka
na lukier:
  • cukier puder 
  • sok z jednej limonki 
  • wiórki kokosowe do posypania

Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. C.
2. W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, skórkę z limonek i wiórki kokosowe.
3. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: jajka, olej, jogurt i mleko i taką miksturę przelewamy do składników suchych. Wszystko dokładnie mieszamy.
4. Przygotowaną masę przekładamy do papilotek do wysokości 3/4 i pieczemy około 20 minut aż babeczki ładnie się zarumienią.
5. Upieczone babeczki przekładamy na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
6. Teraz możemy przygotować lukier. Do soku wyciśniętego z jednej limonki dosypujemy stopniowo cukier puder w takiej ilości, by lukier był gęsty i nie spływał z babeczek. Na koniec na jeszcze mokry lukier sypiemy wiórki kokosowe i gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...