poniedziałek, 28 października 2013

salata z pieczoną fetą i oliwkami



Sałata z pieczoną fetą i czarnymi oliwkami to idealny pomysł na szybki lunch, obiad lub kolację. Przygotowanie zajmuje kilka minut, pieczenie też niewiele więcej, więc nie trzeba wiele wysiłku, by rozkoszować się tym pysznym daniem. 
Nie ma znaczenia z jakiego mleka będzie ser. Jeśli lubicie sery z mleka owczego lub owczo - koziego użyjcie fety owczej, jeśli nie lubicie - świetna będzie feta z mleka krowiego. Jeśli wolicie oliwki zielone - użyjcie zielonych zamiast czarnych. Gotowanie to zabawa, więc jeśli macie ochotę na kapary - dodajcie kilka. Papryka? Proszę bardzo.


Potrzebujemy:
  • ser feta [około 100 g na osobę], ja użyłam greckiej fety z mleka owczego 
  • pomidorki koktajlowe 
  • czarne oliwki 
  • liście sałaty, ja użyłam miksu różnych sałat 
  • suszone oregano 
  • oliwa z oliwek najlepszej jakości 
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy 
  • pieprz i sól

Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C bez termoobiegu.
2. Na blaszce do pieczenia układamy folię aluminiową. Z papieru do pieczenia wycinamy prostokąty trochę większe od kawałków sera i układamy je na folii.
3. Ser układamy na papierze, na nim plastry pomidora, skrapiamy obficie oliwą z oliwek i posypujemy suszonym oregano. Pieczemy około 10 minut, aż ser zacznie się rumienić.
4. W czasie, gdy ser się piecze, przygotowujemy sałatę. Umyte i osuszone liście układamy na talerzach, dokładamy pokrojone w plasterki czarne oliwki oraz pomidorki. 
5. Musztardę mieszamy z octem, doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy spory chlust oliwy z oliwek i jeszcze raz mieszamy.
6. Sałatę skrapiamy delikatnie sosem, na środku układamy kawałek upieczonej fety i od razu podajemy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...