Sałata
z pieczoną fetą i czarnymi oliwkami to idealny pomysł na szybki
lunch, obiad lub kolację. Przygotowanie zajmuje kilka minut,
pieczenie też niewiele więcej, więc nie trzeba wiele wysiłku, by
rozkoszować się tym pysznym daniem.
Nie
ma znaczenia z jakiego mleka będzie ser. Jeśli lubicie sery z mleka
owczego lub owczo - koziego użyjcie fety owczej, jeśli nie lubicie
- świetna będzie feta z mleka krowiego. Jeśli wolicie oliwki
zielone - użyjcie zielonych zamiast czarnych. Gotowanie to zabawa,
więc jeśli macie ochotę na kapary - dodajcie kilka. Papryka?
Proszę bardzo.
Potrzebujemy:
- ser feta [około 100 g na osobę], ja użyłam greckiej fety z mleka owczego
- pomidorki koktajlowe
- czarne oliwki
- liście sałaty, ja użyłam miksu różnych sałat
- suszone oregano
- oliwa z oliwek najlepszej jakości
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- pieprz i sól
Przygotowanie:
1.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C bez termoobiegu.
2.
Na blaszce do pieczenia układamy folię aluminiową. Z papieru do
pieczenia wycinamy prostokąty trochę większe od kawałków sera i
układamy je na folii.
3.
Ser układamy na papierze, na nim plastry pomidora, skrapiamy obficie
oliwą z oliwek i posypujemy suszonym oregano. Pieczemy około 10
minut, aż ser zacznie się rumienić.
4.
W czasie, gdy ser się piecze, przygotowujemy sałatę. Umyte i
osuszone liście układamy na talerzach, dokładamy pokrojone w
plasterki czarne oliwki oraz pomidorki.
5.
Musztardę mieszamy z octem, doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy
spory chlust oliwy z oliwek i jeszcze raz mieszamy.
6.
Sałatę skrapiamy delikatnie sosem, na środku układamy kawałek
upieczonej fety i od razu podajemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz