Cykoria
to warzywo przez Polaków niedoceniane, mimo że bardzo
smaczne, zdrowe i niskokaloryczne. 150 gramów cykorii to tylko 30
kcal, a zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu m.in. na:
witaminę A (w 49 proc.), witaminę C (w 9 proc.),
kwas foliowy (w 29 proc.), mangan (w 11 proc.) oraz błonnik (w
5 proc.). Cykoria pozytywnie wpływa na zdrowie skóry, dzięki
beta - karotenowi, który przekształca się w witaminę A, a
ta jest silnym przeciwutleniaczem.
Cykoria
poprawia trawienie, a błonnik zawarty w liściach ogranicza
wchłanianie tłuszczów z przewodu pokarmowego.
Pikantna
sałatka z cykorii z gorgonzolą i orzechami włoskimi to prawdziwy
wulkan smaków: lekko gorzkie liście cykorii, ostra gorgonzola i
papryczka chilli, słodkie orzechy włoskie i kwaśny ocet.
Naprawdę polecam!
Składniki:
- kilka główek cykorii, rozdzielonych na liście, które należy starannie umyć i osuszyć
- około 100 g sera gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią
- 1 duża gruszka
- garść orzechów włoskich
- 1/2 papryczki chilli (lub jeśli ktoś lubi bardzo pikantne potrawy - cała papryczka)
- 2 łyżki octu z białego winna
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 2 - 3 łyżki płynnego miodu
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
Przygotowanie:
1.
Liście cykorii układamy na płaskim półmisku.
2.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy orzechy.
Polewamy je miodem i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C
przez około 10 minut. Upieczone zostawiamy do ostygnięcia.
3.
Z papryczki usuwamy pestki, siekamy ją drobno i rozrzucamy na
liściach cykorii.
4.
Ser kroimy lub rwiemy palcami i układamy na liściach.
5.
Gruszkę obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne, kroimy na
grube plastry. Wszystkie kawałki dokładnie oblewamy sokiem z
cytryny (by nie ściemniały) i układamy na talerzu.
6.
Ostudzone lepkie orzechy także kładziemy na sałacie.
7.
Całość skrapiamy octem i oliwą i ... gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz