piątek, 25 października 2013

klasyczna włoska lasagne



W szyszkinowej kuchni zagościła Italia. Przy dźwiękach włoskich przebojów, nucąc "La shate mi cantare" przygotowałam pyszną klasyczną mięsną lasagne. 

Lasagne to tradycyjna włoska zapiekanka makaronowa, przekładana sosem mięsnym i beszamelem,  na koniec zapieczona pod mozzarellą. Danie pracochłonne, jednakże już po upieczeniu absolutnie zachwycające. Wegetariańskie bądź nie - to zależy od was. Tym razem w klasycznej mięsnej wersji. 


Czego potrzebujemy?
  • makaron do lasagne 
  • 2 kule mozzarelli
na sos mięsny (mięsne ragu):
  • 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowina)
  • 2 puszki pomidorów 
  • 2  średnie cebule, posiekane w kostkę 
  • 3 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane lub zmiażdżone 
  • 2 -3 łyżki oliwy (ilość oliwy zależy od rodzaju używanego przez was mięsa, np. wieprzowe jest bardziej tłuste niż indycze) 
  • 6 - 7 suszonych pomidorów 
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz 
  • szczypta chilli 
  • szczypta cynamonu 
  • ewentualnie szczypta cukru
na sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki 
  • 2 szklanki mleka 
  • szczypta soli 
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu 
  • szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej 

Przygotowanie:

1. Zaczynamy od przygotowania mięsnego sosu. Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy mięso (można dodawać partiami). W tym czasie blendujemy suszone pomidory oraz pomidory z puszki na gładką masę i dolewamy je do mięsa. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, chilli oraz odrobiną cynamonu, a jeśli to konieczne np. gdy sos jest zbyt kwaśny - odrobiną cukru. Wszystko dusimy na małym ogniu do czasu, aż  przygotujemy pozostałe składniki do lasagne.
2. Teraz czas na sos beszamelowy: w małym garnku (najlepiej o nieprzywierającym dnie) rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego mąkę i mieszamy, aż mąka delikatnie się podsmaży (około 3 minuty). Cały czas mieszając powoli dodajemy mleko. Musimy uważać, bo w beszamelu "lubią" pojawiać  się grudki, dlatego bardzo ważne jest dokładne i nieprzerwane mieszanie. Gdy sos zgęstnieje, a nastąpi do dość szybko, doprawiamy go solą, pieprzem i sporą szczyptą gałki muszkatołowej. Odstawiamy z ognia.
3. Gdy oba sosy są gotowe, możemy zabrać się za składanie lasagne. Jeśli chodzi o makaron można go podgotować lub układać suchy. Ja wolę makaron delikatnie podgotowywać, dzięki czemu lasagne upiecze się znacznie szybciej. 
4. Zawsze podgotowuję płaty makaronu w głębokiej patelni z odrobiną oliwy z oliwek po 4 - 5 płatów po około 3 - 4 minuty (tyle wystarczy). Następnie układam je na talerzu, by czekały na swoją kolej.
5. Gdy cały makaron mamy podgotowany, zabieramy się za układanie warstw.
6. Zaczynamy od odrobiny sosu mięsnego na dno naczynia żaroodpornego. Następnie układamy płaty makaronu. Potem sos i znowu makaron. Tak postępujemy aż do momentu, kiedy zauważymy, że zbliża nam się przedostatnia warstwa. Na przedostatnią warstwę makaronu wykładamy sos beszamelowy i ostatnią warstwę makaronu. Na sam koniec pozostaje nam tylko wyłożenie plastrów mozzarelli.
7. Lasagne pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 30 minut (ważne, by ser się zarumienił). Gotowe!

Buon appetito!
[Smacznego!]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...