O
muffinach pisałam ostatnio sporo, więc tym razem przedstawię wam
przepis na te w greckim klimacie: z czarnymi oliwkami, serem feta,
papryką i oregano. Naprawdę warto spróbować!
Składniki:
ciasto:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- duża szczypta pieprzu
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
dodatki:
- 1/3 kostki sera feta, pokrojonych w kostkę
- 1/3 zielonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę
- mała garść czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych w plasterki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie:
1.
Składniki suche (mąkę, sól, proszek i pieprz) mieszamy w jednej
misce. Dodajemy pokrojoną paprykę, ser feta, oliwki i oregano.
2.
Składniki mokre (olej, jajko i mleko) mieszamy w drugiej misce i
wlewamy do składników suchych.
3.
Wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
4.
Rozkładamy do papilotek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200
st. C przez 20 - 25 minut.
5.
Muffiny świetnie smakują zarówno na gorąco, jak i w temperaturze
pokojowej.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz