czwartek, 24 października 2013

muffiny w greckim stylu: z oliwkami, fetą i papryką



O muffinach pisałam ostatnio sporo, więc tym razem przedstawię wam przepis na te w greckim klimacie: z czarnymi oliwkami, serem feta, papryką i oregano. Naprawdę warto spróbować!


Składniki:

ciasto:
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • duża szczypta pieprzu 
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
dodatki:
  • 1/3 kostki sera feta, pokrojonych w kostkę 
  • 1/3 zielonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę 
  • mała garść czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych w plasterki 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Przygotowanie:

1. Składniki suche (mąkę, sól, proszek i pieprz) mieszamy w jednej misce. Dodajemy pokrojoną paprykę, ser feta, oliwki i oregano.
2. Składniki mokre (olej, jajko i mleko) mieszamy w drugiej misce i wlewamy do składników suchych.
3. Wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
4. Rozkładamy do papilotek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 20 - 25 minut.
5. Muffiny świetnie smakują zarówno na gorąco, jak i w temperaturze pokojowej.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...