środa, 30 października 2013

pieczony kurczak marynowany w chilli i oleju sezamowym



Udka to zdecydowanie najsmaczniejsze kawałki kurczaka. Tym razem przygotowałam je w klimacie Azji, z chilli i olejem sezamowym. Nic skomplikowanego, 4 składniki marynaty, chwila pieczenia i gotowe. Najważniejszą sprawą jest czas marynowania. Minimum 2 godziny w lodówce, ale uwierzcie mi, że jeśli zostawicie mięso na całą noc, nie pożałujecie! 

P.S. Ta wersja kurczaka jest naprawdę pikantna! Jeśli nie lubicie tak mocnych smaków, zmniejszcie ilość chilli w marynacie. Do kurczaka podałam lekką sałatę z cytrynowym dressingiem (sok z cytryny, sól, pieprz i odrobina oliwy z oliwek).


Potrzebujemy:
  • udka kurczaka, umyte i dokładnie osuszone i ponacinane w kilku miejscach (by marynata lepiej się wchłaniała)
marynata:
  • 3 - 4 łyżki sosu sojowego 
  • 3 - 4 łyżki oleju sezamowego 
  • 1 czubata łyżeczka suszonych płatków chilli 
  • 1/2 łyżki miodu

Przygotowanie:
1. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Możecie zrobić to w misce. Ja zazwyczaj robię to w grubym plastikowym worku. Wlewam i wsypuję składniki do worka, dodaję umyte i osuszone mięso, zawiązuję worek i zostawiam. To rewelacyjny sposób, by mieć mniej zmywania :) 
2. Kurczaka marynujemy minimum 2 godziny, a najlepiej całą noc. 
3. Pieczemy udka przez około 40 minut w temperaturze 180 st. C. Nie przejmujcie się mocno ciemną skórką. Skarmelizowany miód, sos sojowy dają taki kolor!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...