czwartek, 17 października 2013

babeczki serowe z kruchego ciasta z karmelem i pekanami



Kolejna odsłona babeczek. Tym razem w trochę innej wersji. Na kruchym cieście z nadzieniem serowym i z moimi ukochanymi orzechami - pekanami. 


Składniki:

ciasto:
  • 250 g mąki pszennej 
  • 60 g cukru 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 150 g schłodzonego i pokrojonego w kostkę masła 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki śmietany kremówki
nadzienie serowe:
  • 125 g mascarpone 
  • 150 g ricotty 
  • 50 g cukru 
  • 60 g miodu 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 2 duże jajka + żółtko jajka 
  • 1 czubata łyżka mąki
dodatkowo:
  • orzechy pekan (ewentualnie można zastąpić je orzechami włoskimi) 
  • opcjonalnie: gotowa masa karmelowa

Przygotowanie:

Przygotowanie spodu:

1. Wysypujemy mąkę, cukier i sól na stolnicę. Dodajemy pokrojone masło. Palcami wrabiamy kruszonkę. Dodajemy do niej jajko i śmietankę i zagniatamy. 
2. Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut, lecz nie dłużej niż 48 godzin. 
3. Formę na muffiny, w której będziemy piec babeczki dokładnie natłuszczamy.
4. Rozwałkowujemy schłodzone ciasto na okrągłe placki o wielkości takiej, by wypełnić formę na muffiny. 
5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. 
6. Ciasto w formie przykrywamy folią aluminiową, a następnie obciążamy je specjalnymi ciężarkami do ciast (świetnym zastępcą ciężarków są ziarna fasoli). Chodzi o to, by ciasto nie rosło. 
7. Pieczemy około 10 minut, ściągamy ciężarki i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem.

Przygotowanie nadzienia i pieczenie:

1. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 175 st. C.
2. Sery: mascarpone i ricottę ucieramy z cukrem, miodem i ekstraktem waniliowym mikserem na średnich obrotach.
3. Dodajemy jajka i mąkę i jeszcze chwilę miksujemy.
4. Gotowy krem przekładamy do podpieczonych spodów. 
5. Babeczki pieczemy 10 minut, po czym na wierzchu układamy po kilka połówek orzechów. Pieczemy dalej przez około 20 minut, aż babeczki urosną, a ciasto ładnie się zarumieni.
6. Upieczone babeczki dekorujemy na wierzchu kilkoma kroplami masy karmelowej i pekanami i zostawiamy do ostygnięcia. Wyciągamy je z formy dopiero jak wystygną.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...