Nie
bójcie się batatów! Bataty (zwane także patatami) to słodkie
ziemniaki, uważane za jedne z najbardziej odżywczych warzyw w
przyrodzie. Dla porównania wartość odżywcza bulw batata jest o
około 50% wyższa niż bulw zwykłego ziemniaka. Są znakomitym
źródłem błonnika pokarmowego. Wartość energetyczna bulw nie
jest bardzo wysoka i wynosi 105 kcal/100 g świeżej masy bulw.
Istnieje
kilkanaście możliwości na przyrządzenie zupy z batatów.
Rewelacyjnie smakuje zupa ze słodkich ziemniaków przygotowana na
sposób azjatycki - z dodatkiem mleka kokosowego, imbiru, chilli i
świeżej kolendry. Jednak mój przepis to wariacja na temat zwykłej
polskiej kartoflanki. Słodka, a zarazem pikantna zupa z dodatkiem
słonego boczku i ostrego cheddara, z chilli to danie bardzo pożywne.
Średniej wielkości miska zupy może zastąpić dwudaniowy obiad.
Czego
potrzebujemy?
- około 700 g batatów (ponieważ będą one najpierw pieczone, proponuję wybierać wszystkie ziemniaki o podobnej wielkości, by potem w jednakowym czasie stały się miękkie)
- 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
- duży ząbek czosnku, posiekany
- około 700 ml wywaru warzywnego (opcja dla niejedzących mięsa) lub bulionu drobiowego
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- około 100 g sera cheddar, startego na tarce
- około 75 g boczku wędzonego parzonego, pokrojonego w drobną kostkę
Przygotowanie:
1.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C. Na blaszkę wykładamy bataty w
całości, ze skórą i pieczemy aż będą miękkie (może to
potrwać nawet 40 minut, więc uzbrojcie się w cierpliwość).
2.
W czasie, gdy bataty się pieką, możemy przygotować pozostałe
składniki. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej pokrojoną
w kostkę cebulę, a po chwili, gdy cebula się zeszkli - posiekany
czosnek. Garnek zdejmujemy z ognia.
3.
Na rozgrzaną patelnię (bez żadnego tłuszczu) wrzucamy posiekany
boczek i smażymy aż tłuszcz całkowicie się wytopi. Podsmażony
boczek wykładamy na papierowy ręcznik, by dodatkowo odciekł z
nadmiaru tłuszczu.
4.
Teraz mamy czas, by napić się kawy i poczekać na bataty.
5.
Upieczone bataty obieramy ze skórki i kroimy w kostkę (nie ma
znaczenia, jak grubą, bo i tak na koniec wszystko zmiksujemy na
gładki krem).
6.
Bataty dodajemy do podsmażonej cebuli z czosnkiem,doprawiamy chilli
i chwilę podsmażamy, co jakiś czas mieszając. Dolewamy bulion i
gotujemy kilka minut. Miksujemy na gładki krem. Jeśli zupa jest dla
was zbyt gęsta, możecie dolać odrobinę wody. Doprawiamy solą i
pieprzem.
7.
Zupę podajemy bardzo gorącą z odrobiną startego sera oraz
skwarkami z boczku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz