wtorek, 15 października 2013

racuchy drożdżowe na poprawę nastroju



Drożdżowe racuchy wspaniale mi się kojarzą. Przywołują cudowne wspomnienia z dzieciństwa. Kojarzą mi się z babcią, która w zimowe wieczory nakrywała mnie rozgrzaną na kaloryferze kołdrą i przynosiła do łóżka racuchy i gorące mleko.

Puszyste racuchy posypane cukrem pudrem świetnie sprawdzą się na śniadaniem, a poza tym naprawdę poprawiają nastrój. Są idealne na chandrę!


Składniki:
  • 1 torebka suszonych drożdży 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka 
  • 2,5 szklanki mąki pszennej 
  • 2 jajka 
  • cukier puder do posypania 
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
1. Do szklanej lub plastikowej miski (pod żadnym pozorem nie metalowej) wysypujemy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem. Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką.
2. Dodajemy mąkę i jajka i wszystko dalej mieszamy, aż powstanie gładka masa.
3. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.
4. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Niestety, racuchy nie należą do najlżejszych dań, i niestety - na patelnię musimy wlać dosyć sporo oleju (około pól centymetra).
5. Racuchy smażymy na niezbyt dużym ogniu z dwóch stron na złoto - brązowy kolor. Gorące racuchy wykładamy na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
6. Odsączone racuchy posypujemy cukrem pudrem i podajemy gorące lub - równie pyszne - w temperaturze pokojowej.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...