sobota, 19 października 2013

placek ze śliwkami babci Uty




Placek ze śliwkami to jesienny i wyjątkowo prosty deser, którego przygotowanie (bez pieczenia zajmuje dosłownie 5 minut). Znaleziony w starym zeszycie mojej babci przepis doskonale sprawdza się, gdy potrzebujemy szybkiego ciasta na specjalną - lub nie - okazję. To jedno z wielu ciast babci Uty, które zawsze wychodzi i jest pyszne. Spróbujcie koniecznie!

PS. Do tego placka idealne będą słodkie węgierki!




Składniki na dużą blachę (placek ze zdjęć został przygotowany z połowy składników):
  • 1 kostka masła (200 g) + odrobina do wysmarowania blachy
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • około pół kilograma słodkich śliwek (bez pestek, oczywiście!)

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
2. Masło ucieramy z cukrem na jasną, kremową masę. Dodajemy po jednym jajku, a następnie mleko, cały czas miksując.
3. Do masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i jeszcze chwilę mieszamy. Ciasto będzie dosyć gęste, ale takie ma być!
4. Ciasto wykładamy równomiernie na wysmarowaną masłem formę, a na nim układamy śliwki, jak najbliżej siebie, ponieważ podczas pieczenia i tak się skurczą.
5. Placek pieczemy przez około godzinę. Zostawiamy do ostygnięcia (chociaż na ciepło też smakuje bosko) i ewentualnie posypujemy cukrem pudrem!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...