wtorek, 15 października 2013

muffiny z suszonymi pomidorami i mozzarellą



Ostatnio sporo pisałam o wytrawnych, słonych muffinach. Były już muffiny z szynką wędzoną, papryką i szczypiorkiem, czas na nowe o "włoskich korzeniach". Muffiny z suszonymi pomidorami, mozzarellą i bazylią świetnie sprawdzą się jako danie na śniadanie, ale także jako przekąska w ciągu dnia. Puszyste babeczki spowodują, że poczujecie klimat słonecznej Italii! Spróbujcie koniecznie!


Składniki:

ciasto: 
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • duża szczypta pieprzu
  • 1 jajko 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1/4 szklanki oliwy z suszonych pomidorów
dodatki:
  • 5 - 6 suszonych pomidorów, pokrojonych w kostkę 
  • 1 kula mozzarelli, pokrojona w kostkę 
  • 1,5 łyżeczki suszonej bazylii

Przygotowanie:
1. Składniki suche (mąkę, sól, proszek i pieprz) mieszamy w jednej misce. Dodajemy pokrojone pomidory i mozzarellę oraz bazylię.
2. Składniki mokre (oliwę, jajko i mleko) mieszamy w drugiej misce i wlewamy do składników suchych.
3. Wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
4. Rozkładamy do papilotek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 20 - 25 minut.
5. Muffiny świetnie smakują zarówno na gorąco, jak i w temperaturze pokojowej.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...