Ostatnio
sporo pisałam o wytrawnych, słonych muffinach. Były już muffiny z
szynką wędzoną, papryką i szczypiorkiem, czas na nowe o "włoskich
korzeniach". Muffiny z suszonymi pomidorami, mozzarellą i
bazylią świetnie sprawdzą się jako danie na śniadanie, ale także
jako przekąska w ciągu dnia. Puszyste babeczki spowodują, że
poczujecie klimat słonecznej Italii! Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
ciasto:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- duża szczypta pieprzu
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki oliwy z suszonych pomidorów
dodatki:
- 5 - 6 suszonych pomidorów, pokrojonych w kostkę
- 1 kula mozzarelli, pokrojona w kostkę
- 1,5 łyżeczki suszonej bazylii
Przygotowanie:
1.
Składniki suche (mąkę, sól, proszek i pieprz) mieszamy w jednej
misce. Dodajemy pokrojone pomidory i mozzarellę oraz bazylię.
2.
Składniki mokre (oliwę, jajko i mleko) mieszamy w drugiej misce i
wlewamy do składników suchych.
3.
Wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
4.
Rozkładamy do papilotek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200
st. C przez 20 - 25 minut.
5.
Muffiny świetnie smakują zarówno na gorąco, jak i w temperaturze
pokojowej.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz