wtorek, 22 października 2013

błyskawiczna zapiekanka makaronowa z pomidorami



Nie będę ukrywać, ta zapiekanka to idealna forma do wykorzystania resztek jedzenia z poprzedniego dnia albo akurat tego, co mamy w lodówce. Jeśli macie ochotę, możecie ten przepis potraktować jako bazę i dodać, co wam tylko przyjdzie do głowy. Kawałki kurczaka lub innego mięsa, kilka różyczek brokuła, kawałki papryki itd. Możliwości jest mnóstwo, trzeba tylko włączyć wyobraźnię!
 

Składniki (na 4 małe foremki do zapiekania lub jedną większą):
  • 200 g suchego makaronu (waszego ulubionego, razowego lub takiego, który akurat macie pod ręką - w moim przypadku farfalle)
  • 1 puszka pomidorów
  • 100 ml pasty pomidorowej
  • 1 średnia cebula, posiekana w bardzo drobną kostkę
  • 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
  • garść liści świeżej bazylii
  • kula mozzarelli 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie: 

1. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody do momentu, aż będzie prawie al dente (dojdzie w piekarniku).
2. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy razem z czosnkiem na oliwie, aż się ładnie zeszklą, ale nie zarumienią. Dodajemy puszkę pomidorów i przecier i blendujemy wszystko na gładki sos. 
 
3. Dusimy wszystko jeszcze chwilę, aż sos zgęstnieje.
4. Na koniec doprawiamy wszystko solą, pieprzem i dużą garścią posiekanej świeżej bazylii.
5. Teraz możemy rozgrzać piekarnik do 200 st. C najlepiej z funkcją grilla. Jeśli nie macie funkcji grilla, nastawcie piekarnik na termoobieg od góry.
6. Odcedzony makaron mieszamy z sosem i wkładamy do foremek. Na górze układamy kawałki mozzarelli i wstawiamy wszystko do piekarnika na kilka minut, aż ser się roztopi i ładnie zarumieni.
7.Gotowe zapiekanki odstawiamy na 2 - 3 minuty do ostygnięcia i podajemy!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...