Czekolada,
dużo czekolady...
Kolejny
przepis na przepyszne, słodkie babeczki. Nie będę się rozpisywać,
powiem tylko: czekoladowo - wiśniowe.
Składniki
na 16 babeczek:
- 125 g miękkiego masła
- 100 g gorzkiej czekolady (im więcej kakao zawiera, tym lepiej)
- 150 g mąki
- 150 g cukru
- 1 słoik dżemu wiśniowego (300 g) najlepiej z dużymi kawałkami wiśni
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta chilli
- szczypta soli
- 2 jajka delikatnie ubite
Przygotowanie:
1.
W niedużym garnku roztapiamy masło, uważając przy tym, by nie
zbrązowiało. Następnie rozpuszczamy w nim pokruszoną czekoladę.
Jeśli robicie to wciąż na ogniu, cały czas mieszajcie, bo
czekolada lubi się przypalać. Gdy się całkowicie rozpuści,
ściągamy garnek z ognia i dodajemy dżem.
2.
W misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, sól,
proszek do pieczenia i chilli).
3.
Ubite jajka wlewamy powoli do garnka z czekoladą cały czas
mieszając, by nie zrobiła nam się czekoladowa jajecznica.
4.
Gdy wszystkie mokre składniki się połączą, przelewamy je do
suchych i mieszamy.
5.
Masą wypełniamy papilotki.
6.
Pieczemy babeczki w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około
25 minut.
PS.
Możemy użyć innego dżemu. Świetnie będzie pasował
pomarańczowy!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz