niedziela, 27 października 2013

babeczki czekoladowo - wiśniowe



Czekolada, dużo czekolady...
Kolejny przepis na przepyszne, słodkie babeczki. Nie będę się rozpisywać, powiem tylko: czekoladowo - wiśniowe.


Składniki na 16 babeczek:
  • 125 g miękkiego masła 
  • 100 g gorzkiej czekolady (im więcej kakao zawiera, tym lepiej) 
  • 150 g mąki 
  • 150 g cukru 
  • 1 słoik dżemu wiśniowego (300 g) najlepiej z dużymi kawałkami wiśni
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta chilli 
  • szczypta soli 
  • 2 jajka delikatnie ubite

Przygotowanie:

1. W niedużym garnku roztapiamy masło, uważając przy tym, by nie zbrązowiało. Następnie rozpuszczamy w nim pokruszoną czekoladę. Jeśli robicie to wciąż na ogniu, cały czas mieszajcie, bo czekolada lubi się przypalać. Gdy się całkowicie rozpuści, ściągamy garnek z ognia i dodajemy dżem.
2. W misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i chilli).
3. Ubite jajka wlewamy powoli do garnka z czekoladą cały czas mieszając, by nie zrobiła nam się czekoladowa jajecznica. 
4. Gdy wszystkie mokre składniki się połączą, przelewamy je do suchych i mieszamy.
 
5. Masą wypełniamy papilotki.
6. Pieczemy babeczki w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około 25 minut.

PS. Możemy użyć innego dżemu. Świetnie będzie pasował pomarańczowy!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...