środa, 16 października 2013

pierś z kaczki pieczona z jabłkami




Kaczka. Temat tak samo pyszny, jak i trudny do przygotowania. Moje dotychczasowe, kulinarne doświadczenia opierały się głównie na kaczce smacznej, aczkolwiek zawsze zbyt wysmażonej i suchej. Tak było kiedyś. Do czasu aż trafiłam na program Gordona Ramsay'a, który w swoim symaptycznym show pokazywał, jak upiec idealną pierś z kaczki. Jakież było moje zdziwienie, kiedy - sceptycznie nastawiona do kaczych piersi - przygotowałam swoją według wskazówek właśnie Gordona. Kaczka wyszła idealnie. Soczysta, miękka i różowa. Pyszna. Przekonałam się, że nie taka kacza pierś straszna, jak ją malują. Wystarczy trzymać się kilku przykazań i można cieszyć się smakiem do woli!

Kaczka z jabłkami to prawdziwy klasyk. Dzisiaj w szyszkinowej kuchni!


Potrzebujemy:
  • piersi z kaczki
  • jabłka (najlepiej wybrać te do pieczenia, dodatkowo zwracając uwagę, by były raczej kwaśne i winne niż słodkie)
  • sól i świeżo mielony pieprz
     + opcjonalnie: szczypta suszonego majeranku


Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Jeśli nie posiadacie patelni, która nie zawiera plastikowych lub innych elementów, które mogłyby się podczas pieczenia stopić, włóżcie do piekarnika blaszkę. Wyłożycie na nią pierś z kaczki.

2. Oczyszczoną, umytą i bardzo dokładnie osuszoną kaczą pierś kładziemy na deskę skórą do góry. Ostrym nożem nacinamy skórę "w kratkę". Ta czynność jest niezwykle ważna, sprawia, że kaczka piecze się równomiernie, a tłuszcz ładnie się wytapia.
3. Przyprawiamy kaczkę z dwóch stron solą i pieprzem. Sól powoduje, że tłuszcz lepiej się wytapia.
4. Kaczą pierś kładziemy na zimnej (bardzo ważne!!!) patelni skórą do dołu (bardzo ważne!!!) bez tłuszczu (!!!). Zimna patelnia powoduje, że temperatura podnosi się stopniowo i tłuszcz wytapia się idealnie. 
5. Kaczkę smażymy z dwóch stron w następujący sposób. 80 % czasu smażenia skórą do dołu patelni, 20 % odwróconą do góry. Dzięki temu uzyskamy idealnie chrupiącą skórkę, a o to nam właśnie chodzi. Gdy tłuszcz ze skóry się wytopi, obracamy pierś na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.
6. Gdy kaczka się smaży, umyte jabłka kroimy na ósemki i usuwamy gniazda nasienne.
7. Usmażoną kaczkę obkładamy dookoła jabłkami (jeśli nie macie patelni, o której mówiłam wcześniej) połóżcie kaczkę na gorące blaszce. W tym momencie możecie posypać jabłka majerankiem.
8. Kaczkę pieczemy skórą do dołu (!!!) 6 - 8 minut, w zależności od preferowanego stopnia wypieczenia. 6 minut w piekarniku sprawia, że kaczka jest intensywnie różowa, 8 minut - że lekko różowa.
9. Po tym czasie wykładamy kaczkę na deskę, szybko naciskamy mięso palcami, by sprawdzić, czy pierś idealnie się upiekła. Mięso powinno stawiać lekki opór, ale nadać być sprężyste. Szybko obracamy kaczkę skórą do góry i odstawiamy na 2 minuty, by mięso odpoczęło. Nie można jej kroić od razu, ponieważ wypłyną z niej wszystkie najsmaczniejsze soki i będzie sucha.
10. Pierś z kaczki, która lekko odpoczęła, bardzo ostrym nożem kroimy pod kątem na niezbyt cienkie plastry i podajemy. Gotowe! Prawda, że nie takie straszne?!

Smacznego!

PS. Wytopiony tłuszcz z kaczki można zachować i później, przy innej okazji podsmażyć na nim ziemniaki. Będą rewelacyjne!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...