Nieubłaganie
nadchodzi koniec lata, a z nim odchodzą wspaniałe warzywa. Zima to
czas, kiedy zapominamy o świeżych bakłażanach, cukiniach,
kalafiorach i brokułach (czasem możemy poratować się mrożonymi,
ale wszyscy wiemy, że to nie to samo).
Póki
jeszcze mamy okazję, jest koniec lata, przygotowujmy
dania z warzyw, które za chwilę znikną z warzywniaków
i będziemy musieli o nich zapomnieć na kilka miesięcy.
Porcja
dla 2 osób:
- 2 średnie cukinie (najsmaczniejsze cukinie to te, które nie mają więcej niż 20 cm długości, są jędrne i nie mają pestek)
- ½ cebuli posiekanej w drobną kostkę
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 200 g mielonego mięsa wołowego
- 200 ml przecieru pomidorowego tzw. passaty
- szczypta cynamonu
- szczypta suszonego chili
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki startego parmezanu
Przygotowanie:
1.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. C.
2.
Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę z czosnkiem i mięso.
3.
Po podsmażeniu przyprawiamy całość szczyptą cynamonu i chili.
4.
Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy solą i pieprzem.
5.
Dusimy całość przez około 15 – 20 minut, co jakiś czas
mieszając, aż część płynu wyparuje, a sos stanie się gęsty.
6.
Cukinie przekrajamy wzdłuż i pozbywamy się miąższu (najlepiej za
pomocą łyżeczki), tworząc „łódeczki”.
7.
Cukinie nadziewamy sosem i posypujemy startym parmezanem.
8.
Pieczemy około 25 – 30 minut aż cukinie będą już miękkie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz