piątek, 4 października 2013

faszerowane cukinie



Nieubłaganie nadchodzi koniec lata, a z nim odchodzą wspaniałe warzywa. Zima to czas, kiedy zapominamy o świeżych bakłażanach, cukiniach, kalafiorach i brokułach (czasem możemy poratować się mrożonymi, ale wszyscy wiemy, że to nie to samo). 

Póki  jeszcze mamy okazję,  jest koniec  lata, przygotowujmy dania z  warzyw,  które za chwilę znikną z warzywniaków i będziemy musieli o nich zapomnieć na kilka miesięcy.


Porcja dla 2 osób:
  • 2 średnie cukinie (najsmaczniejsze cukinie to te, które nie mają więcej niż 20 cm długości, są jędrne i nie mają pestek) 
  • ½ cebuli posiekanej w drobną kostkę 
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 
  • 200 g mielonego mięsa wołowego 
  • 200 ml przecieru pomidorowego tzw. passaty 
  • szczypta cynamonu 
  • szczypta suszonego chili 
  • sól, pieprz 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie:

1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. C.
2. Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę z czosnkiem i mięso.
3. Po podsmażeniu przyprawiamy całość szczyptą cynamonu i chili.
4. Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy solą i pieprzem.
5. Dusimy całość przez około 15 – 20 minut, co jakiś czas mieszając, aż część płynu wyparuje, a sos stanie się gęsty.
6. Cukinie przekrajamy wzdłuż i pozbywamy się miąższu (najlepiej za pomocą łyżeczki), tworząc „łódeczki”.
7. Cukinie nadziewamy sosem i posypujemy startym parmezanem.
8. Pieczemy około 25 – 30 minut aż cukinie będą już miękkie.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...