niedziela, 20 października 2013

kurczak z włoską nutą z suszonymi pomidorami i pesto



Dawno nie było w mojej kuchni mięsa w czystej postaci, dlatego dzisiaj postanowiłam przygotować kurczaka we włoskim klimacie. Z pesto, suszonymi pomidorami i mozzarellą, A do tego dość skromna sałata z pomidorowym winegretem.


Czego potrzebujemy? (porcja dla 4 osób)
  • 3 duże piersi z kurczaka, przekrojone wzdłuż i pokrojone w mniej więcej takie same kawałki (kawałki wielkości plastra mozzarelli) 
  • pesto bazyliowe
  • kilka suszonych pomidorów w oliwie (potrzebujemy tyle pomidorów, ile kawałków kurczaka) 
  • 2 kule mozzarelli, pokrojone w plastry (plastrów musimy uzyskać tyle, ile kawałków kurczaka) 
  • sól i świeżo mielony pieprz 
  • łyżka oliwy 
  • sałata, porwana w kawałki "na jeden kęs"
na sos:
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • 1 łyżka octu winnego 
  • 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 
  • szczypta soli, pieprzu i cukru

Przygotowanie:
1. Pokrojone, umyte i osuszone kawałki kurczaka doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Podsmażamy je na łyżce oliwy po 2 - 3 minuty z obu stron.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C (bez termoobiegu). Kawałki kurczaka układamy na blaszce, smarujemy je dość grubą warstwą pesto. Na pesto układamy suszone pomidory, a na nie plastry mozzarelli. 
3. Wszystko pieczemy około 10 minut, aż ser ładnie się rozpuści.
4. Podczas, gdy mięso jest w piekarniku możemy przygotować sos do sałaty. W misce mieszamy 1 łyżeczkę musztardy z 1 łyżką octu winnego. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu i cukru i dokładnie mieszamy. Dolewamy 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów i energicznie mieszamy tak długo, aż sos uzyska konsystencję emulsji. Sałatę polewamy sosem w ostatniej chwili przed podaniem.
5. Kurczaka możemy przyozdobić listkami bazylii. Podajemy z sałatą. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...