Przygotowanie
faszerowanej papryki - nie oszukujmy się - zajmuje trochę czasu.
Jednak powoli pieczona, soczysta i aromatyczna, rozpływająca się w
ustach papryka stanowi prawdziwą rozkosz dla podniebienia i
rekompensuje nam ten pozornie stracony czas. Tym razem faszerowałam
papryki mięsem z indyka, cukinią, papryką (!) i cebulą. Papryki
podałam z kaszą pęczak. Ale można przygotować inny farsz (np. z
mięsem, ryżem, z czerwoną fasolą i kolendrą lub z suszonymi
pomidorami, bazylią, czarnymi oliwkami i szynką parmeńską) lub
dodać kaszę pęczak do farszu, a dalej postępować tak samo.
Pomysłów jest wiele. Wystarczy włączyć fantazję i do dzieła!
Czego
potrzebujemy? (porcja dla 4 osób)
na
faszerowane papryki:
- 4 duże papryki (wybierając papryki, zwróćcie uwagę, by były ona mniej więcej jednakowej wielkości oraz by od spodu były w miarę płaskie - nie będą się przewracać)
- 500 g mięsa mielonego z indyka (można użyć innego np. wieprzowego bądź mieszanego)
- 1 mała cukinia
- 1/2 papryki czerwonej bądź zielonej
- 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
na
sos:
- 2 puszki pomidorów
- 1 średnia, cebula pokrojona w półplasterki
- 2 ząbki, czosnku drobno posiekane
- 100 ml białego wytrawnego wina (można pominąć)
- sól i świeżo mielony pieprz
- szczypta chilli
- szczypta cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
dodatkowo:
- 2 woreczki kaszy pęczak
- 1 łyżka przecieru lub koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1.
Na początek przygotowujemy farsz do papryk. Do dużej miski wkładamy
mięso mielone, posiekaną w drobną kostkę 1/2 papryki. Cukinię
przekrajamy wzdłuż na 4 części, kroimy w kostkę i dodajemy do
mięsa z papryką. Posiekaną cebulę podsmażamy na łyżce oliwy aż
stanie się miękka i także dodajemy do miski z pozostałymi
składnikami. Wszystko doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
2.
Papryki do faszerowania dokładnie myjemy i osuszamy. Odkrajamy górę
od papryk (obetnijmy możliwie jak najmniej) i usuwamy z wewnątrz
całe gniazda nasienne oraz pestki. Do wnętrza papryk wkładamy
przygotowany wcześniej farsz, jak najbardziej go dociskając.
3.
Czas na przygotowanie sosu. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy
cebulę, czosnek i chilli i podsmażamy chwilę. Dolewamy wino i
dusimy kilka minut aż wino zredukuje swoją objętość o połowę.
Następnie dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną
cukru.
4.
Sos wlewamy do naczynia żaroodpornego. Wkładamy nafaszerowane
papryki, przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do
200 st. C bez termoobiegu i pieczemy około 40 minut. Po tym czasie
zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze około 20 minut.
5.
Podczas gdy papryki są w piekarniku, możemy przygotować dodatek.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu
(zazwyczaj około 15 - 20 minut). Gdy kasza się ugotuje, odcedzamy
ją dokładnie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przecier
pomidorowy i kaszę. Podgrzewamy kilka minut.
6.
Gorące papryki podajemy z kaszą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz