czwartek, 10 października 2013

papryki faszerowane mięsem





Przygotowanie faszerowanej papryki - nie oszukujmy się - zajmuje trochę czasu. Jednak powoli pieczona, soczysta i aromatyczna, rozpływająca się w ustach papryka stanowi prawdziwą rozkosz dla podniebienia i rekompensuje nam ten pozornie stracony czas. Tym razem faszerowałam papryki mięsem z indyka, cukinią, papryką (!) i cebulą. Papryki podałam z kaszą pęczak. Ale można przygotować inny farsz (np. z mięsem, ryżem, z czerwoną fasolą i kolendrą lub z suszonymi pomidorami, bazylią, czarnymi oliwkami i szynką parmeńską) lub dodać kaszę pęczak do farszu, a dalej postępować tak samo. Pomysłów jest wiele. Wystarczy włączyć fantazję i do dzieła!


Czego potrzebujemy? (porcja dla 4 osób)

na faszerowane papryki:
  • 4 duże papryki (wybierając papryki, zwróćcie uwagę, by były ona mniej więcej jednakowej wielkości oraz by od spodu były w miarę płaskie - nie będą się przewracać) 
  • 500 g mięsa mielonego z indyka (można użyć innego np. wieprzowego bądź mieszanego) 
  • 1 mała cukinia 
  • 1/2 papryki czerwonej bądź zielonej 
  • 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
na sos:
  • 2 puszki pomidorów 
  • 1 średnia, cebula pokrojona w półplasterki 
  • 2 ząbki, czosnku drobno posiekane 
  • 100 ml białego wytrawnego wina (można pominąć) 
  • sól i świeżo mielony pieprz 
  • szczypta chilli 
  • szczypta cukru 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
dodatkowo:
  • 2 woreczki kaszy pęczak 
  • 1 łyżka przecieru lub koncentratu pomidorowego 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Na początek przygotowujemy farsz do papryk. Do dużej miski wkładamy mięso mielone, posiekaną w drobną kostkę 1/2 papryki. Cukinię przekrajamy wzdłuż na 4 części, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa z papryką. Posiekaną cebulę podsmażamy na łyżce oliwy aż stanie się miękka i także dodajemy do miski z pozostałymi składnikami. Wszystko doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
2. Papryki do faszerowania dokładnie myjemy i osuszamy. Odkrajamy górę od papryk (obetnijmy możliwie jak najmniej) i usuwamy z wewnątrz całe gniazda nasienne oraz pestki. Do wnętrza papryk wkładamy przygotowany wcześniej farsz, jak najbardziej go dociskając.
3. Czas na przygotowanie sosu. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek i chilli i podsmażamy chwilę. Dolewamy wino i dusimy kilka minut aż wino zredukuje swoją objętość o połowę. Następnie dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
4. Sos wlewamy do naczynia żaroodpornego. Wkładamy nafaszerowane papryki, przykrywamy  i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C bez termoobiegu i pieczemy około 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze około 20 minut.
5. Podczas gdy papryki są w piekarniku, możemy przygotować dodatek. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zazwyczaj około 15 - 20 minut). Gdy kasza się ugotuje, odcedzamy ją dokładnie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przecier pomidorowy i kaszę. Podgrzewamy kilka minut.
6. Gorące papryki podajemy z kaszą.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...