wtorek, 29 października 2013

czarny tort babci Uty



Czarny, czekoladowy tort na zimno to w mojej rodzinie świąteczny klasyk. Nie ma świąt bez tortu Babci Uty. Jest banalnie prosty w wykonaniu, chociaż przy końcowym etapie mieszania wszystkich składników przydaje się sporo krzepy i siły fizycznej, dlatego proponuję "zagonić" do tego jakiegoś mężczyznę. Poza tym przyrządzanie czarnego tortu nie wymaga większych umiejętności kulinarnych, zbyt wielu składników i przede wszystkim - nie trzeba go piec! Same atuty. A smak? Nieporównywalny do niczego innego - ciężki, czekoladowy, z wyczuwalnym aromatem orzechów włoskich. Musicie spróbować, a gdy już to uczynicie, przepis na czarny tort Babci Uty będziecie przekazywać swoim wnukom.


Składniki: 
  • 4 jaja od kur z wolnego wybiegu 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 1 kostka masła (200 g) 
  • 80 g gorzkiego kakao 
  • 200 g orzechów włoskich (pokruszonych w dość duże kawałki) 
  • garść rodzynek 
  • około 240 g biszkoptów (klasycznych, jak dla małych dzieci), pokruszonych "na mąkę"

Przygotowanie:

1. Mikserem ubijamy jaja z cukrem nad garnkiem z gotującą się wodą, aż masa stanie się puszysta i prawie biała.
2. Masło rozpuszczamy, dodajemy kakao. 
3. Do ubitych jaj dodajemy kakaowe masło. Musimy to robić bardzo powoli, by jaja się nie ścięły i by nie powstała nam jajecznica.
4. Do powstałej masy dodajemy pokruszone orzechy i rodzynki i wszystko dokładnie mieszamy.
5. Teraz nadchodzi ten moment, kiedy przydaje się męska ręka. Do czekoladowo - orzechowej masy dodajemy partiami pokruszone biszkopty. Biszkopty kruszymy "na mąkę", nie możemy mieć większych kawałków ciastek.
6. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem tortownicę. Jeśli macie ochotę możecie na dnie tortownicy ułożyć warstwę herbatników, które utworzą coś w rodzaju spodu ciasta.
7. Tak przygotowany tort pozostawiamy na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) w chłodne miejsce, by "odpoczął".
Gotowe! Teraz nie pozostaje Wam nic innego jak rozkoszowanie się czarnym tortem Babci Uty.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...