Dzisiejszy przepis zaczerpnęłam z kuchni indonezyjskiej. Ostra, słodko - kwaśna (dzięki paście sambal oelek i limonce) zupa jest idealną propozycją dla fanów zup z kuchni orientalnej.
Jeśli macie ochotę możecie dodać do zupy warzywa: pokrojone baaardzo cienko marchewki, pora czy paprykę. Wybór należy do was!
Składniki:
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- ok. 5 cm korzenia imbiru
- 2 liście limonki kafir
- 500 g filetu z kurczaka
- 1 łyżka pasty sambal oelek (bardzo ostra pasta na bazie chilli i limonki, do kupienia w sklepach "kuchnie świata")
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- kilka cienkich plastrów limonki
+ opcjonalnie: 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Przygotowanie:
1. Bulion podgrzewamy w dużym garnku lub woku. Dodajemy obrany i pokrojony w cienkie plasterki imbir, liście limonki kafir, pastę sambal oelek, sos rybny i cukier. Zagotowujemy wszystko razem.
2. Umytego i pokrojonego w kostkę kurczaka wrzucamy do woka i gotujemy około 10 minut.
3. Do garnka dodajemy mleko kokosowe i kilka plastrów limonki i gotujemy jeszcze kolejne 10 minut.
4. Gotową zupę przelewamy do miseczek i - jeśli ktoś ma na to ochotę - posypujemy posiekanymi liśćmi kolendry.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz