środa, 23 października 2013

pikantna zupa kokosowa z kurczakiem




Dzisiejszy przepis zaczerpnęłam z kuchni indonezyjskiej. Ostra, słodko - kwaśna (dzięki paście sambal oelek i limonce) zupa jest idealną propozycją dla fanów zup z kuchni orientalnej. 

Jeśli macie ochotę możecie dodać do zupy warzywa: pokrojone baaardzo cienko marchewki, pora czy paprykę. Wybór należy do was!


Składniki:
  • 1 puszka mleczka kokosowego 
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka 
  • ok. 5 cm korzenia imbiru 
  • 2 liście limonki kafir  
  • 500 g filetu z kurczaka 
  • 1 łyżka pasty sambal oelek (bardzo ostra pasta na bazie chilli i limonki, do kupienia w sklepach "kuchnie świata") 
  • 2 łyżki sosu rybnego 
  • 1 łyżeczka brązowego cukru 
  • kilka cienkich plastrów limonki
+ opcjonalnie: 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry


Przygotowanie:
 
1. Bulion podgrzewamy w dużym garnku lub woku. Dodajemy obrany i pokrojony w cienkie plasterki imbir, liście limonki kafir, pastę sambal oelek, sos rybny i cukier. Zagotowujemy wszystko razem.
2. Umytego i pokrojonego w kostkę kurczaka wrzucamy do woka i gotujemy około 10 minut.
3. Do garnka dodajemy mleko kokosowe i kilka plastrów limonki i gotujemy jeszcze kolejne 10 minut.
4. Gotową zupę przelewamy do miseczek i - jeśli ktoś ma na to ochotę - posypujemy posiekanymi liśćmi kolendry.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...