Nadeszła pora na kolejną propozycję dla wielbicieli włoskiego risotto. Na blogu znajdziecie już risotto ze świeżymi pomidorami i ricottą (http://szyszkin-ciagle-pichci.blogspot.com/2013/09/witajcie-po-przerwie-risotto-ze.html), risotto szpinakowe z grillowanym pstrągiem (http://szyszkin-ciagle-pichci.blogspot.com/2013/09/risotto-szpinakowe-z-grillowanym.html) oraz klasyczne risotto z prawdziwkami (http://szyszkin-ciagle-pichci.blogspot.com/2013/10/risotto-z-prawdziwkami-i-tymiankiem.html). Teraz przyszła pora na suszone pomidory!
Składniki:
- 1/2 litra bulionu (najlepiej warzywnego)
- 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- 200 g ryżu na risotto
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka zimnego masła
- garść suszonych pomidorów, odsączonych z oliwy i posiekanych w drobną kostkę
- 1/2 cebuli, posiekanej w drobną kostkę
- 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
- garść liści świeżej bazylii, porwanej na małe kawałki
- garść świeżo startego parmezanu
Przygotowanie:
1. Podgrzewamy bulion.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany
czosnek i cebulę i smażymy około minuty.
3. Dodajemy ryż i zwiększamy ogień.
Ryż zacznie się smażyć, więc nie możemy przestawać go mieszać.
Po chwili zacznie robić się szklisty.
4. Wlewamy wówczas wino i
czekamy, aż płyn prawie całkowicie odparuje. Zapach będzie
obłędny! Teraz jest czas, by dodać drobno posiekane suszone pomidory!
5. Kiedy ryż wchłonie wino, wlewamy chochlę bulionu i
zmniejszamy ogień, by ryż bardzo lekko bulgotał. Zanim dodamy
kolejną chochlę bulionu, poczekajmy aż ryż wchłonie całą
poprzednią porcję. Cały proces powinien zająć około 15 minut.
6. Gdy ryż będzie już al dente, starannie doprawiamy risotto solą i pieprzem.
7. Gdy ryż będzie
całkowicie miękki, zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy zimne
masło i parmezan. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 2
minuty, by risotto odpoczęło. To najważniejsza część
przygotowania risotta idealnego, bo w tym czasie staje się ono
kremowe i nabiera pełni smaku.
8. Na koniec posypujemy wszystko obficie bazylią i podajemy. Natychmiast!
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz