środa, 16 października 2013

delikatny krem z brokułów



Zielone, świeże brokuły świetnie sprawdzają się w daniach dla dzieci! Są pyszne i - tak jak wszystkie zielone warzywa - bardzo zdrowe, bo bogate są w witaminy i sole mineralne. Obfitują szczególnie w witaminę C, A, B i beta-karoten. Z soli mineralnych zawierają dużo wapnia, fosforu, żelaza i miedzi, które niezbędne są do tworzenia hemoglobiny. Brokuły posiadają sulforany, które zapobiegają tworzeniu się komórek nowotworowych. 

Brokuły posiadają także właściwości lecznicze w przypadku anemii, szczególnie u dzieci i kobiet ciężarnych.  

Jednak należy pamiętać, że wszystkie te dobroczynne związki wrażliwe są na długą obróbkę termiczną, dlatego brokuły najlepiej spożywać w postaci surowej, ewentualnie po krótkim obgotowaniu na parze.


Składniki:
  • litr bulionu warzywnego najlepszej jakości (najlepiej domowego)
  • 1 duży brokuł, umyty i podzielony na różyczki
  • chlust śmietanki kremówki
  • sól
  • mała szczypta gałki muszkatołowej
  • pieprz (raczej w wersji dla dorosłych)

Przygotowanie:

1. Brokuły gotujemy na parze, aż będą całkiem miękkie. Wiem, że chcielibyście wrzucić brokuły od razu do bulionu i ugotować. Na pewno jest to opcja dla leniwych! Jednak pamiętajcie, że a) brokułu ugotowane na parze nie tracą swoich właściwości odżywczych i zdrowotnych! b) podczas gotowania na parze zachowają piękny, zielony kolor, a ugotowane w bulionie zrobią się szare! 
2. Do ugotowanych na parze różyczek brokuła wlewamy bulion i wszystko miksujemy na gładki krem. Jeśli jest taka potrzeba, możecie dodatkowo przetrzeć zupę przez sito!
3. Doprawiamy zupę kremówką, odrobiną soli (do smaku) i maleńką szczyptą gałki muszkatołowej!
4. Jeśli wy lub wasze dzieci lubicie natkę pietruszki, możecie dodatkowo posypać zupę drobno posiekaną zieleniną.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...