Zielone, świeże brokuły świetnie sprawdzają się w daniach dla dzieci! Są pyszne i - tak jak wszystkie zielone warzywa - bardzo zdrowe, bo bogate są w witaminy i sole
mineralne. Obfitują szczególnie w
witaminę C, A, B i beta-karoten. Z soli mineralnych zawierają dużo
wapnia, fosforu, żelaza i miedzi, które niezbędne są do tworzenia
hemoglobiny. Brokuły posiadają sulforany, które zapobiegają
tworzeniu się komórek nowotworowych.
Brokuły posiadają także
właściwości lecznicze w przypadku anemii, szczególnie u dzieci i kobiet
ciężarnych.
Jednak należy pamiętać, że wszystkie te dobroczynne związki wrażliwe są na
długą obróbkę termiczną, dlatego brokuły najlepiej spożywać w postaci
surowej, ewentualnie po krótkim obgotowaniu na parze.
Składniki:
- litr bulionu warzywnego najlepszej jakości (najlepiej domowego)
- 1 duży brokuł, umyty i podzielony na różyczki
- chlust śmietanki kremówki
- sól
- mała szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz (raczej w wersji dla dorosłych)
Przygotowanie:
1. Brokuły gotujemy na parze, aż będą całkiem miękkie. Wiem, że chcielibyście wrzucić brokuły od razu do bulionu i ugotować. Na pewno jest to opcja dla leniwych! Jednak pamiętajcie, że a) brokułu ugotowane na parze nie tracą swoich właściwości odżywczych i zdrowotnych! b) podczas gotowania na parze zachowają piękny, zielony kolor, a ugotowane w bulionie zrobią się szare!
2. Do ugotowanych na parze różyczek brokuła wlewamy bulion i wszystko miksujemy na gładki krem. Jeśli jest taka potrzeba, możecie dodatkowo przetrzeć zupę przez sito!
3. Doprawiamy zupę kremówką, odrobiną soli (do smaku) i maleńką szczyptą gałki muszkatołowej!
4. Jeśli wy lub wasze dzieci lubicie natkę pietruszki, możecie dodatkowo posypać zupę drobno posiekaną zieleniną.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz