środa, 23 października 2013

linguini z oliwą truflową



Tym razem zdecydowałam się uczcić jednego z najmilszych bohaterów kreskówek, jakie znam. Linguini - uroczy kucharz z mojej ukochanej bajki o jedzeniu natchnął mnie do zakupu makaronu linguini. 




Wstążki, cieńsze od tagliatele z oliwą truflową wyszły nieziemsko smaczne. Spróbujcie koniecznie. 

A jeśli nie widzieliście jeszcze "Ratatuja", to biegnijcie do wypożyczalni. Nie pożałujecie, będzie to prawdziwa filmowa uczta, po której na pewno poczujecie się głodni.


Potrzebujemy:
  • makaron linguini 
  • 2 jajka
  • 150 ml śmietanki kremówki 
  • 1 łyżka oliwy truflowej 
  • duża garść parmezanu (plus odrobina do posypania) 
  • łyżka masła 
  • sól 
  • duża szczypta (naprawdę duża) świeżo mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody.
 
2. W miseczce roztrzepujemy jajka, dolewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec wsypujemy parmezan.
3. Do odcedzonego makaronu dodajemy masło i delikatnie mieszamy. Następnie od razu dolewamy masę jajeczno - śmietanową i szybko mieszamy, by nie powstała nam jajecznica.
4. Podajemy makaron od razu, posypując parmezanem.

Smacznego!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...