Risotto
uznawane jest w Polsce za danie wykwintne i pracochłonne, jednak we
Włoszech traktują je jako pewnego rodzaju fast food, ponieważ jego
przygotowanie zajmuje tylko 20 minut, a żeby ugotować risotto nie
trzeba bez przerwy tkwić w kuchni. Wystarczy je od czasu do czasu
zamieszać. Jeśli macie czas, przygotujcie samodzielnie bulion z
kurczaka. Ja go zazwyczaj nie mam, kupuję bulion w kostkach albo
używam bulionu warzywnego ze sklepu ze zdrową żywnością.
Przepis,
który wam przedstawię poniżej to tak naprawdę sposób
przygotowania klasycznego risotto bianco, do którego możecie dodać
cokolwiek, na co macie ochotę lub co akurat znajdziecie w lodówce.
Świetne jest risotto bianco z zielonymi szparagami (na to przyjdzie
czas w lecie), risotto z bazyliowym pesto, a już mistrzostwem świata
jest risotto z dodatkiem pasty pomidorowej i ogromnej ilości
świeżych owoców morza.
Składniki na risotto
bianco (baza):
przepis
na 8 porcji:
- 1 litr bulionu (z kurczaka, warzywnego)
- 2 łyżki oliwy
- około 1/4 kostki masła
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 400 g ryżu na risotto
- 2 kieliszki białego wytrawnego wina
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżka zimnego masła
- garść świeżo startego parmezanu
Przygotowanie:
1. Podgrzewamy
bulion.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i 1/4 kostki masła, dodajemy
posiekany czosnek i smażymy około minuty.
3. Dodajemy ryż i
zwiększamy ogień. Ryż zacznie się smażyć, więc nie możemy
przestawać go mieszać. Po chwili zacznie robić się szklisty.
Wlewamy wówczas wino i czekamy aż płyn prawie całkowicie
odparuje. Zapach będzie obłędny!
4. Kiedy ryż wchłonie wino,
wlewamy chochlę bulionu i zmniejszamy ogień, by ryż bardzo lekko
bulgotał. Zanim dodamy kolejną chochlę bulionu, poczekajmy aż ryż
wchłonie całą poprzednią porcję. Cały proces powinien zająć
około 15 minut.
5. Na koniec starannie doprawiamy solą i pieprzem.
6. Gdy
ryż będzie całkowicie miękki, zdejmujemy patelnię z ognia,
dodajemy zimne masło i parmezan. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na
około 2 minuty, by risotto odpoczęło. To najważniejsza część
przygotowania risotta idealnego, bo w tym czasie staje się ono
kremowe i nabiera pełni smaku. Podajemy natychmiast!
Risotto
z prawdziwkami i tymiankiem:
- składniki na risotto bianco
- około 16 - 18 ładnych, zdrowych prawdziwków
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Przygotowanie:
1. Proces
przygotowywania jest właściwie taki sam, jednak w momencie, kiedy
podsmażamy czosnek (jeszcze zanim dodamy ryż), podsmażamy także
prawdziwki w całości. Czekamy aż się ładnie zarumienią,
wyciągamy z patelni. Dodajemy ryż i dalej postępujemy tak jak w
przepisie podstawowym. Prawdziwki kroimy na duże kawałki i razem z
tymiankiem dodajemy do ryżu. Kilka małych podsmażonych prawdziwków
możemy zostawić do ozdoby.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz