czwartek, 3 października 2013

risotto z prawdziwkami i tymiankiem



Risotto uznawane jest w Polsce za danie wykwintne i pracochłonne, jednak we Włoszech traktują je jako pewnego rodzaju fast food, ponieważ jego przygotowanie zajmuje tylko 20 minut, a żeby ugotować risotto nie trzeba bez przerwy tkwić w kuchni. Wystarczy je od czasu do czasu zamieszać. Jeśli macie czas, przygotujcie samodzielnie bulion z kurczaka. Ja go zazwyczaj nie mam, kupuję bulion w kostkach albo używam bulionu warzywnego ze sklepu ze zdrową żywnością.

Przepis, który wam przedstawię poniżej to tak naprawdę sposób przygotowania klasycznego risotto bianco, do którego możecie dodać cokolwiek, na co macie ochotę lub co akurat znajdziecie w lodówce. Świetne jest risotto bianco z zielonymi szparagami (na to przyjdzie czas w lecie), risotto z bazyliowym pesto, a już mistrzostwem świata jest risotto z dodatkiem pasty pomidorowej i ogromnej ilości świeżych owoców morza.


Składniki na risotto bianco (baza):

przepis na 8 porcji:
  • 1 litr bulionu (z kurczaka, warzywnego) 
  • 2 łyżki oliwy 
  • około 1/4 kostki masła 
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 
  • 400 g ryżu na risotto 
  • 2 kieliszki białego wytrawnego wina 
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz 
  • 1 łyżka zimnego masła 
  • garść świeżo startego parmezanu

Przygotowanie:

1. Podgrzewamy bulion. 
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i 1/4 kostki masła, dodajemy posiekany czosnek i smażymy około minuty. 
3. Dodajemy ryż i zwiększamy ogień. Ryż zacznie się smażyć, więc nie możemy przestawać go mieszać. Po chwili zacznie robić się szklisty. Wlewamy wówczas wino i czekamy aż płyn prawie całkowicie odparuje. Zapach będzie obłędny! 
4. Kiedy ryż wchłonie wino, wlewamy chochlę bulionu i zmniejszamy ogień, by ryż bardzo lekko bulgotał. Zanim dodamy kolejną chochlę bulionu, poczekajmy aż ryż wchłonie całą poprzednią porcję. Cały proces powinien zająć około 15 minut.
5. Na koniec starannie doprawiamy solą i pieprzem. 
6. Gdy ryż będzie całkowicie miękki, zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy zimne masło i parmezan. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 2 minuty, by risotto odpoczęło. To najważniejsza część przygotowania risotta idealnego, bo w tym czasie staje się ono kremowe i nabiera pełni smaku. Podajemy natychmiast!


Risotto z prawdziwkami i tymiankiem:

  • składniki na risotto bianco 
  • około 16 - 18 ładnych, zdrowych prawdziwków 
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Przygotowanie:

1. Proces przygotowywania jest właściwie taki sam, jednak w momencie, kiedy podsmażamy czosnek (jeszcze zanim dodamy ryż), podsmażamy także prawdziwki w całości. Czekamy aż się ładnie zarumienią, wyciągamy z patelni. Dodajemy ryż i dalej postępujemy tak jak w przepisie podstawowym. Prawdziwki kroimy na duże kawałki i razem z tymiankiem dodajemy do ryżu. Kilka małych podsmażonych prawdziwków możemy zostawić do ozdoby.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...