Kasze
dostarczają naszemu organizmowi wielu cennych składników
odżywczych. Są źródłem białka i błonnika pokarmowego, a także
doskonałym źródłem witamin z grupy B. To właśnie witaminy z
gruby B odpowiadają m.in. za prawidłowe funkcjonowanie naszego
układu nerwowego, łagodzą objawy stresu i polepszają nastrój, a
nawet poprawiają pamięć.
Kasze
dostarczają nam również składników mineralnych, głównie
magnezu, fosforu i potasu. Kasze są wskazane dla osób mających
problemy z układem krążeniowo - naczyniowym. W kaszach znajdują
się także wapń, żelazo, miedź, mangan oraz cynk i krzem, czyli
m.in. pierwiastki zwiększające odporność organizmu, poprawiające
stan skóry, włosów i paznokci.
Należy
jednak pamiętać, że kasze są wysokokaloryczne (320 - 350 kalorii
na 100 gram produktu) i tak jak wszystko, należy je spożywać z
umiarem oraz łączyć możliwie z jak największą ilością warzyw.
Jednak wysoka zawartość błonnika i stosunkowo niski indeks
glikemiczny sprawia, że posiłek zawierający kaszę jest bardzo
sycący i na długo zaspokaja głód.
Moja
sałatka z kaszy pęczak z wędzonym kurczakiem oraz warzywami z
dodatkiem aromatycznej rukoli w zastępstwie dla natki pietruszki to
propozycja na zdrowe i bardzo sycące, ale przede wszystkim smaczne
drugie śniadanie lub lunch. Spróbujcie, a będziecie przygotowywać
ją bardzo często! Do dzieła!
Czego
potrzebujemy?
- 200 g ugotowanej kaszy pęczak
- 2 wędzone udka kurczaka, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę
- 1 długi ogórek zielony, obrany ze skóry i pokrojony w kostkę
- 1 zielona papryka (lub inna o jakimkolwiek kolorze), umyta i pokrojona w kostkę
- 1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej z zalewy
- 1 puszka kukurydzy, odsączonej z zalewy
- 1/2 pęczka szczypioru, umytego i drobno posiekanego
- duża garść rukoli, umytej i drobno posiekanej
- 2 małe lub 1 duży jogurt naturalny
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i świeżo mielony pieprz
opcjonalnie:
- 1/2 pęczka koperku, umytego i drobno posiekanego
- 1/2 pęczka natki pietruszki, umytej i drobno posiekanej
- 1 łyżka majonezu (dla tych, którzy nie są na wiecznej diecie i nie liczą kalorii)
Przygotowanie:
1.
Niezbyt skomplikowane przygotowanie: wszystkie składniki mieszamy,
doprawiamy solą i pieprzem, pamiętając przy tym, że wędzony
kurczak zazwyczaj jest dosyć słony. Gotowe! Proste, prawda?
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz