wtorek, 8 października 2013

zdrowa sałatka z kaszy pęczak



Kasze dostarczają naszemu organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Są źródłem białka i błonnika pokarmowego, a także doskonałym źródłem witamin z grupy B. To właśnie witaminy z gruby B odpowiadają m.in. za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego, łagodzą objawy stresu i polepszają nastrój, a nawet poprawiają pamięć.

Kasze dostarczają nam również składników mineralnych, głównie magnezu, fosforu i potasu. Kasze są wskazane dla osób mających problemy z układem krążeniowo - naczyniowym. W kaszach znajdują się także wapń, żelazo, miedź, mangan oraz cynk i krzem, czyli m.in. pierwiastki zwiększające odporność organizmu, poprawiające stan skóry, włosów i paznokci.

Należy jednak pamiętać, że kasze są wysokokaloryczne (320 - 350 kalorii na 100 gram produktu) i tak jak wszystko, należy je spożywać z umiarem oraz łączyć możliwie z jak największą ilością warzyw. Jednak wysoka zawartość błonnika i stosunkowo niski indeks glikemiczny sprawia, że posiłek zawierający kaszę jest bardzo sycący i na długo zaspokaja głód.

Moja sałatka z kaszy pęczak z wędzonym kurczakiem oraz warzywami z dodatkiem aromatycznej rukoli w zastępstwie dla natki pietruszki to propozycja na zdrowe i bardzo sycące, ale przede wszystkim smaczne drugie śniadanie lub lunch. Spróbujcie, a będziecie przygotowywać ją bardzo często! Do dzieła!


Czego potrzebujemy?
  • 200 g ugotowanej kaszy pęczak 
  • 2 wędzone udka kurczaka, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę 
  • 1 długi ogórek zielony, obrany ze skóry i pokrojony w kostkę 
  • 1 zielona papryka (lub inna o jakimkolwiek kolorze), umyta i pokrojona w kostkę 
  • 1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej z zalewy 
  • 1 puszka kukurydzy, odsączonej z zalewy 
  • 1/2 pęczka szczypioru, umytego i drobno posiekanego 
  • duża garść rukoli,  umytej i drobno posiekanej 
  • 2 małe lub 1 duży jogurt naturalny 
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • sól i świeżo mielony pieprz
opcjonalnie:
  • 1/2 pęczka koperku, umytego i drobno posiekanego 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, umytej i drobno posiekanej 
  • 1 łyżka majonezu (dla tych, którzy nie są na wiecznej diecie i nie liczą kalorii)

Przygotowanie:

1. Niezbyt skomplikowane przygotowanie: wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, pamiętając przy tym, że wędzony kurczak zazwyczaj jest dosyć słony. Gotowe! Proste, prawda?

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...