sobota, 26 października 2013

wieprzowina słodko - pikantna



Uwielbiam dania kuchni azjatyckiej. Nie ma dla mnie znaczenia, czy jest to kuchnia tajska, chińska czy może japońskie sushi. Bogactwo smaków, zapachów i faktur - prawdziwa kulinarna bajka, którą - nie oszukujmy się - trudno samemu opowiedzieć. Mimo największych chęci, wspaniałych umiejętności i posiadania wszystkich niezbędnych składników, ciężko przygotować danie, które smakiem dorówna temu podawanemu w azjatyckiej restauracji. (Oczywiście, chodzi mi tu o te dobre i sprawdzone restauracje. Te niesprawdzone radzę omijać szerokim łukiem, by uniknąć rewolucji pokarmowych.) Proponuję się jednak nie poddawać i próbować przygotowywać azjatyckie przysmaki i choć pewnie nigdy nie dorównamy profesjonalistom, będziemy dumni, że przygotowaliśmy coś samodzielnie.

Potrzebujemy:
  • ryż jaśminowy lub ulubiony azjatycki makaron (w moim przypadku noodle mie) 
  • 500 g chudej wieprzowiny np. polędwiczki lub schabu 
  • 1 ostra papryczka bez pestek, posiekana bardzo drobno (fanom bardzo ostrej kuchni polecam pozostawienie pestek) 
  • 1 brokuł (podzielony na różyczki i lekko zblanszowany we wrzątku) 
  • 1 puszka pędów bambusa (140 g) 
  • 1 puszka kiełków fasoli mung (ok. 200 g) 
  • garść groszku cukrowego (można pominąć, jeśli nie znajdziecie świeżego) 
  • szczypior 
  • garść orzeszków ziemnych 
  • ok. 2 - 3 łyżki mąki 
  • olej słonecznikowy do smażenia mięsa 
  • ciemny sos sojowy (około 6 - 8 łyżek) 
  • słodki sos śliwkowy (około  5 - 6 łyżek)

Przygotowanie:
1. Ryż i makaron przygotowujemy według przepisów na opakowaniach.
2. Mięso kroimy w bardzo cienkie plasterki, obtaczamy lekko w mące i podsmażamy w woku na porządnie rozgrzanym oleju słonecznikowym aż się ładnie zarumieni.
3. Należy pamiętać, by wszystko smażyć na dużym ogniu, często mieszając. Dzięki temu nic nie zdąży się nam rozgotować i będzie jędrne i chrupiące. Do mięsa dodajemy posiekane drobno chilli i szybko podsmażamy. Dodajemy sos sojowy i sos śliwkowy i szybko mieszamy. Następnie dodajemy groszek cukrowy, brokuły, kiełki i pędy bambusa i szybko mieszamy. Na koniec wrzucamy orzeszki ziemne i makaron lub ryż, szybko mieszamy i od razu podajemy, posypane posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...