Uwielbiam
dania kuchni azjatyckiej. Nie ma dla mnie znaczenia, czy jest to
kuchnia tajska, chińska czy może japońskie sushi. Bogactwo smaków,
zapachów i faktur - prawdziwa kulinarna bajka, którą - nie
oszukujmy się - trudno samemu opowiedzieć. Mimo największych
chęci, wspaniałych umiejętności i posiadania wszystkich
niezbędnych składników, ciężko przygotować danie, które
smakiem dorówna temu podawanemu w azjatyckiej restauracji.
(Oczywiście, chodzi mi tu o te dobre i sprawdzone restauracje. Te
niesprawdzone radzę omijać szerokim łukiem, by uniknąć rewolucji
pokarmowych.) Proponuję się jednak nie poddawać i próbować
przygotowywać azjatyckie przysmaki i choć pewnie nigdy nie
dorównamy profesjonalistom, będziemy dumni, że przygotowaliśmy
coś samodzielnie.
Potrzebujemy:
- ryż jaśminowy lub ulubiony azjatycki makaron (w moim przypadku noodle mie)
- 500 g chudej wieprzowiny np. polędwiczki lub schabu
- 1 ostra papryczka bez pestek, posiekana bardzo drobno (fanom bardzo ostrej kuchni polecam pozostawienie pestek)
- 1 brokuł (podzielony na różyczki i lekko zblanszowany we wrzątku)
- 1 puszka pędów bambusa (140 g)
- 1 puszka kiełków fasoli mung (ok. 200 g)
- garść groszku cukrowego (można pominąć, jeśli nie znajdziecie świeżego)
- szczypior
- garść orzeszków ziemnych
- ok. 2 - 3 łyżki mąki
- olej słonecznikowy do smażenia mięsa
- ciemny sos sojowy (około 6 - 8 łyżek)
- słodki sos śliwkowy (około 5 - 6 łyżek)
Przygotowanie:
1.
Ryż i makaron przygotowujemy według przepisów na opakowaniach.
2.
Mięso kroimy w bardzo cienkie plasterki, obtaczamy lekko w mące i
podsmażamy w woku na porządnie rozgrzanym oleju słonecznikowym aż
się ładnie zarumieni.
3.
Należy pamiętać, by wszystko smażyć na dużym ogniu, często
mieszając. Dzięki temu nic nie zdąży się nam rozgotować i
będzie jędrne i chrupiące. Do mięsa dodajemy posiekane drobno
chilli i szybko podsmażamy. Dodajemy sos sojowy i sos śliwkowy i
szybko mieszamy. Następnie dodajemy groszek cukrowy, brokuły,
kiełki i pędy bambusa i szybko mieszamy. Na koniec wrzucamy
orzeszki ziemne i makaron lub ryż, szybko mieszamy i od razu
podajemy, posypane posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz