poniedziałek, 4 listopada 2013

tajska zupa TOM YUM z kokosem i makaronem ryżowym



Zupa tom yum to prawdopodobnie najbardziej znane danie kuchni tajskiej. Gorący, bardzo pikantny bulion z aromatem trawy cytrynowej i liści limonki kaffir to baza, do której dodatki możecie wybrać sami: krewetki, małże, ogony krabów, czy po prostu cienko pokrojona wołowina lub kurczak.

Potrzebujemy:
  • 1 pierś z kurczaka, pokrojona w dość drobną kostkę (ok. 1,5 x 1,5 cm) 
  • 3 - 4 krewetki na osobę 
  • 1 litr rosołu drobiowego 
  • 1 łodyga trawy cytrynowej, pocięta na 4 kawałki i zmiażdżona 
  • 4 liście limonki kaffir, drobno posiekane 
  • około 1 - centymetrowy kawałek świeżego imbiru, bardzo drobno posiekany 
  • 2 świeża chilli, drobno posiekane (wszystkie cztery składniki powyżej można zastąpić kilkoma łyżkami gotowej pasty tom yum, którą kupicie w każdym sklepie "kuchnie świata") 
  • 10 pieczarek, pokrojonych w ćwiartki 
  • 1/2 zielonej papryki pokrojonej w cienkie paseczki 
  • 1/2 marchewki pokrojonej w cienkie paseczki 
  • 3 - 4 łyżki sosu rybnego 
  • 2 - 3 łyżki soku z limonki 
  • 1 łyżka cukru 
  • 2 - 3 łyżki mleka kokosowego 
  • szczypiorek lub dymka, posiekana

Przygotowanie:
1. Makaron ryżowy przygotowujemy według wskazań na opakowaniu.
2. Rosół doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy kawałki kurczaka, grzyby, marchewkę i paprykę oraz trawę cytrynową, liście limonki kaffir, imbir i chilli (lub gotową pastę) i gotujemy wszystko około 5 - 7 minut. Dodajemy krewetki, sos rybny, sok z limonki oraz cukier i gotujemy około 1 - 2 minut, aż krewetki się ugotują. Dodajemy mleko kokosowe i wszystko delikatnie mieszamy.
3. Do miseczki wkładamy makaron, zalewamy gorącym bulionem z warzywami, mięsem i krewetkami. Posypujemy wszystko posiekanym szczypiorkiem lub dymką i podajemy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...