Zupa
tom yum to prawdopodobnie najbardziej znane danie kuchni tajskiej.
Gorący, bardzo pikantny bulion z aromatem trawy cytrynowej i liści
limonki kaffir to baza, do której dodatki możecie wybrać sami:
krewetki, małże, ogony krabów, czy po prostu cienko pokrojona
wołowina lub kurczak.
Potrzebujemy:
- 1 pierś z kurczaka, pokrojona w dość drobną kostkę (ok. 1,5 x 1,5 cm)
- 3 - 4 krewetki na osobę
- 1 litr rosołu drobiowego
- 1 łodyga trawy cytrynowej, pocięta na 4 kawałki i zmiażdżona
- 4 liście limonki kaffir, drobno posiekane
- około 1 - centymetrowy kawałek świeżego imbiru, bardzo drobno posiekany
- 2 świeża chilli, drobno posiekane (wszystkie cztery składniki powyżej można zastąpić kilkoma łyżkami gotowej pasty tom yum, którą kupicie w każdym sklepie "kuchnie świata")
- 10 pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
- 1/2 zielonej papryki pokrojonej w cienkie paseczki
- 1/2 marchewki pokrojonej w cienkie paseczki
- 3 - 4 łyżki sosu rybnego
- 2 - 3 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka cukru
- 2 - 3 łyżki mleka kokosowego
- szczypiorek lub dymka, posiekana
Przygotowanie:
1.
Makaron ryżowy przygotowujemy według wskazań na opakowaniu.
2. Rosół doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy kawałki kurczaka, grzyby,
marchewkę i paprykę oraz trawę cytrynową, liście limonki kaffir,
imbir i chilli (lub gotową pastę) i gotujemy wszystko około 5 - 7
minut. Dodajemy krewetki, sos rybny, sok z limonki oraz cukier i
gotujemy około 1 - 2 minut, aż krewetki się ugotują. Dodajemy
mleko kokosowe i wszystko delikatnie mieszamy.
3.
Do miseczki wkładamy makaron, zalewamy gorącym bulionem z
warzywami, mięsem i krewetkami. Posypujemy wszystko posiekanym
szczypiorkiem lub dymką i podajemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz