Sałatka
z grillowanych warzyw to rewelacyjny pomysł na letni lunch, obiad
czy kolację. Zachwycicie nią wszystkich. Sami będziecie zachwyceni! Obiecuję!
Składniki:
- 1 bakłażan
- 2 średnie cukinie
- 3 czerwone cebule
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- słoik suszonych pomidorów w oliwie
- główka czosnku
- 1 opakowanie makaronu orzo (makaron kształtem przypominający ryż)
- garść świeżych liści bazylii
- garść świeżych liści mięty
- sos winegret bez oliwy (warzywa nasiąkną oliwą w trakcie przygotowywania) – 2 łyżeczki musztardy stołowej mieszamy z 4 łyżkami soku z cytryny, szczyptą cukru, soli i pieprzu. Winegret w tej potrawie musi być kwaśny, dzięki temu sprawi, że danie będzie idealnie orzeźwiające na upalne dni
Przygotowanie:
1.
Papryki pozbawiamy skórki. W tym celu rozgrzewamy piekarnik z
termoobiegiem do maksymalnej temperatury. Gdy jest już naprawdę
gorący, wkładamy papryki. Czekamy kilka, kilkanaście minut aż ich
skóra będzie całkiem czarna. Następnie przekładamy każdą do osobnego
foliowego woreczka bądź papierowej torby, szczelnie zawijamy i
odkładamy na kilkanaście minut. W tym czasie pod wpływem pary,
skórka zacznie odchodzić od papryki i nie powinniśmy mieć
problemów z jej zdjęciem. Pamiętajmy o dwóch kwestiach:
I.Piekarnik musi być
naprawdę gorący. Nie chcemy papryki upiec, a jedynie ułatwić
sobie jej obieranie
II.
Papryka po kilkunastu minutach od wyjęcia z piekarnika, wciąż jest
gorąca, także sok z jej wnętrza, dlatego by jej obieranie nie
stało się traumatycznym przeżyciem, róbmy to szczególnie
ostrożnie.
2.
Główkę czosnku w całości pieczemy w piekarniku aż zmięknie
(około 10 minut). Upieczony czosnek (jeśli nie jest przypalony!)
jest słodki, traci swoją ostrość i idealnie wzbogaca kwaskowaty
smak dressingu.
3.
Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody.
4.
Cukinie i bakłażana kroimy w około 1-centymetrowe plastry.
Bakłażana wykładamy na papierowy ręcznik, posypujemy solą. W
czasie, gdy będziemy grillować cukinie, bakłażan puści sok,
który następnie wytrzemy ręcznikami. W ten sposób pozbędziemy
się jego nieprzyjemnej goryczki.
5.
Na delikatnie natłuszczonej oliwą z oliwek patelni grillowej
smażymy partiami plastry cukini z obu stron po około 2 – 3
minuty aż lekko zbrązowieją i staną się miękkie. Usmażone
cukinie wykładamy na papierowy ręcznik, by odsiąknęły z nadmiaru
tłuszczu.
6.
Tak samo jak z cukinią postępujemy z bakłażanem.
7.
Cebule kroimy w plastry i grillujemy aż się zarumieni.
8.
Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy do dużej miski.
9.
Dodajemy do makaronu zgrillowane warzywa (bakłażana, cukinie i
cebule) – plastry cukinii przekrajamy na pół, a bakłażana –
na ćwiartki.
9.
Suszone pomidory odsączamy z oliwy, kroimy w paski i dodajemy do
pozostałych warzyw z makaronem.
10.
Dodajemy papryki pokrojone w dużą kostkę (ok. 1,5 cm x 1,5 cm).
11.
Do miski z sałatką wyciskamy upieczone ząbki czosnku. Nie jest to
skomplikowane, upieczony czosnek jest miękki i pod wpływem nacisku
"wypływa".
12.
Mieszamy wszystko w misce. Przyprawiamy przygotowanym wcześniej
winegretem.
13.
Na koniec dodajemy do sałatki podarte liście mięty i bazylii i
gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz