piątek, 8 listopada 2013

orzeźwiająca sałatka z grillowanych warzyw



Sałatka z grillowanych warzyw to rewelacyjny pomysł na letni lunch, obiad czy kolację. Zachwycicie nią wszystkich. Sami będziecie zachwyceni! Obiecuję!

Składniki:
  • 1 bakłażan 
  • 2 średnie cukinie 
  • 3 czerwone cebule 
  • 1 papryka czerwona 
  • 1 papryka żółta 
  • 1 papryka zielona 
  • słoik suszonych pomidorów w oliwie 
  • główka czosnku 
  • 1 opakowanie makaronu orzo (makaron kształtem przypominający ryż) 
  • garść świeżych liści bazylii 
  • garść świeżych liści mięty 
  • sos winegret bez oliwy (warzywa nasiąkną oliwą w trakcie przygotowywania) – 2 łyżeczki musztardy stołowej mieszamy z 4 łyżkami soku z cytryny, szczyptą cukru, soli i pieprzu. Winegret w tej potrawie musi być kwaśny, dzięki temu sprawi, że danie będzie idealnie orzeźwiające na upalne dni

Przygotowanie:

1. Papryki pozbawiamy skórki. W tym celu rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do maksymalnej temperatury. Gdy jest już naprawdę gorący, wkładamy papryki. Czekamy kilka, kilkanaście minut aż ich skóra będzie całkiem czarna. Następnie przekładamy każdą do osobnego foliowego woreczka bądź papierowej torby, szczelnie zawijamy i odkładamy na kilkanaście minut. W tym czasie pod wpływem pary, skórka zacznie odchodzić od papryki i nie powinniśmy mieć problemów z jej zdjęciem. Pamiętajmy o dwóch kwestiach:
         I.Piekarnik musi być naprawdę gorący. Nie chcemy papryki upiec, a jedynie ułatwić sobie jej obieranie 
         II. Papryka po kilkunastu minutach od wyjęcia z piekarnika, wciąż jest gorąca, także sok z jej wnętrza, dlatego by jej obieranie nie stało się traumatycznym przeżyciem, róbmy to szczególnie ostrożnie.
2. Główkę czosnku w całości pieczemy w piekarniku aż zmięknie (około 10 minut). Upieczony czosnek (jeśli nie jest przypalony!) jest słodki, traci swoją ostrość i idealnie wzbogaca kwaskowaty smak dressingu.
3. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody.
4. Cukinie i bakłażana kroimy w około 1-centymetrowe plastry. Bakłażana wykładamy na papierowy ręcznik, posypujemy solą. W czasie, gdy będziemy grillować cukinie, bakłażan puści sok, który następnie wytrzemy ręcznikami. W ten sposób pozbędziemy się jego nieprzyjemnej goryczki.
5. Na delikatnie natłuszczonej oliwą z oliwek patelni grillowej smażymy partiami plastry cukini z obu stron po około 2 – 3 minuty aż lekko zbrązowieją i staną się miękkie. Usmażone cukinie wykładamy na papierowy ręcznik, by odsiąknęły z nadmiaru tłuszczu.
6. Tak samo jak z cukinią postępujemy z bakłażanem.
7. Cebule kroimy w plastry i grillujemy aż się zarumieni.
8. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy do dużej miski.
9. Dodajemy do makaronu zgrillowane warzywa (bakłażana, cukinie i cebule) – plastry cukinii przekrajamy na pół, a bakłażana – na ćwiartki.
9. Suszone pomidory odsączamy z oliwy, kroimy w paski i dodajemy do pozostałych warzyw z makaronem.
10. Dodajemy papryki pokrojone w dużą kostkę (ok. 1,5 cm x 1,5 cm).
11. Do miski z sałatką wyciskamy upieczone ząbki czosnku. Nie jest to skomplikowane, upieczony czosnek jest miękki i pod wpływem nacisku "wypływa".
12. Mieszamy wszystko w misce. Przyprawiamy przygotowanym wcześniej winegretem.
13. Na koniec dodajemy do sałatki podarte liście mięty i bazylii i gotowe.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...