wtorek, 19 listopada 2013

mini babeczki z orzechami laskowymi




Mini babeczki z orzechami laskowymi to idealna propozycja na deser dla zapracowanych. Błyskawiczne przygotowanie, prawdziwa poezja orzechowego smaku.


Potrzebujemy:
  • 200 g orzechów laskowych 
  • słoik czekoladowego kremu np. nutelli 
  • kilka łyżek miodu 
  • babeczki kruche (można przygotować je samodzielnie - ja tak zrobiłam - lub kupić gotowe, już upieczone)


Przygotowanie:
1. Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni. Krem czekoladowy rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, musi być płynny, by łatwiej nakładać go do babeczek.
2. Do babeczek gotowych lub przygotowanych według przepisu powyżej nakładamy po około 1/2 łyżeczki płynnego kremu czekoladowego i odkładamy do ostygnięcia.
3. Do uprażonych orzechów wlewamy na patelnię miód, mieszamy i zostawiamy kilka minut do ostygnięcia, by miód trochę stężał.
4. Do babeczek z kremem czekoladowym dodajemy po kilka orzechów w miodzie i gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...