Tagliatelle
z łososiem to danie dla fanów makaronów i ryb. Proste i szybkie w
wykonaniu, idealnie sprawdzi się jako obiad dla osób zapracowanych
lub takich, którzy nie chcą poświęcać połowy dnia na
przygotowanie zdrowego posiłku.
Od
zawsze ryby są dla ludzi jednym z podstawowych składników
pożywienia. Są zdrowe, wartościowe pod względem odżywczym.
Zawierają zdrowe tłuszcze nienasycone, tzw. omega – 3, pomagają
obniżać cholesterol, zapobiegają chorobom serca, są niezbędne do
prawidłowego funkcjonowania mózgu czy układu odpornościowego.
Nie
każda ryba jest zdrowa! Przykład? Pochodząca z hodowli
azjatyckich, bardzo popularna na polskich stołach – panga. Cytując
portal rybobranie.pl „ryby hodowane są w zamknięciu. Aby zmusić
ryby do rozmnażania – robi się im zastrzyk hormonalny importowany
z Chin. Fiolki zawierają hormon pobierany z moczu ciężarnych
kobiet. Ten hormon u kobiet wyzwala akcję porodową. U ryb –
rozmnażanie. Pangi rosną w potwornym ścisku. Wygląda to tak,
jakby w zamkniętych basenach było więcej ryb niż wody”
(mniam?!).
Okej,
koniec z wywodami, bierzmy się do gotowania. A kupując ryby,
sprawdzajmy ich pochodzenie i starajmy wybierać te spoza Azji.
Porcja
dla 2 osób:
- kawałek świeżego łososia (po około 100 g na osobę)
- mała cebula pokrojona w piórka
- pół papryki czerwonej, pół papryki zielonej, pół papryki żółtej pokrojone w paski
- pół bulwy kopru włoskiego (fenkułu) pokrojone w piórka
- 150 g makaronu tagliatelle (po 75 g na osobę)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
1.
Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody.
2.
Pokrojone: cebulę, papryki oraz koper włoski dusimy do miękkości
(na 1 łyżce oliwy z oliwek), uważając przy tym, by ich nie
rozgotować. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy zaostrzyć danie
dodając posiekaną papryczkę chili.
3.
Łososia gotujemy na parze lub smażymy na patelni teflonowej.
4.
Delikatnie mieszamy ugotowany makaron z warzywami i podajemy z
łososiem od razu po przyrządzeniu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz