wtorek, 5 listopada 2013

tagliatelle z grillowanym łososiem, koprem włoskim i papryką



Tagliatelle z łososiem to danie dla fanów makaronów i ryb. Proste i szybkie w wykonaniu, idealnie sprawdzi się jako obiad dla osób zapracowanych lub takich, którzy nie chcą poświęcać połowy dnia na przygotowanie zdrowego posiłku.

Od zawsze ryby są dla ludzi jednym z podstawowych składników pożywienia. Są zdrowe, wartościowe pod względem odżywczym. Zawierają zdrowe tłuszcze nienasycone, tzw. omega – 3, pomagają obniżać cholesterol, zapobiegają chorobom serca, są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu czy układu odpornościowego.

Nie każda ryba jest zdrowa! Przykład? Pochodząca z hodowli azjatyckich, bardzo popularna na polskich stołach – panga. Cytując portal rybobranie.pl „ryby hodowane są w zamknięciu. Aby zmusić ryby do rozmnażania – robi się im zastrzyk hormonalny importowany z Chin. Fiolki zawierają hormon pobierany z moczu ciężarnych kobiet. Ten hormon u kobiet wyzwala akcję porodową. U ryb – rozmnażanie. Pangi rosną w potwornym ścisku. Wygląda to tak, jakby w zamkniętych basenach było więcej ryb niż wody” (mniam?!).

Okej, koniec z wywodami, bierzmy się do gotowania. A kupując ryby, sprawdzajmy ich pochodzenie i starajmy wybierać te spoza Azji.


Porcja dla 2 osób:
  • kawałek świeżego łososia (po około 100 g na osobę) 
  • mała cebula pokrojona w piórka 
  • pół papryki czerwonej, pół papryki zielonej, pół papryki żółtej pokrojone w paski 
  • pół bulwy kopru włoskiego (fenkułu) pokrojone w piórka 
  • 150 g makaronu tagliatelle (po 75 g na osobę) 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
 
1. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody.
2. Pokrojone: cebulę, papryki oraz koper włoski dusimy do miękkości (na 1 łyżce oliwy z oliwek), uważając przy tym, by ich nie rozgotować. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy zaostrzyć danie dodając posiekaną papryczkę chili.
3. Łososia gotujemy na parze lub smażymy na patelni teflonowej.
4. Delikatnie mieszamy ugotowany makaron z warzywami i podajemy z łososiem od razu po przyrządzeniu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...