Kiedy na dworze zimno, mokro i szaro, a ja - otulona w koc, w grubym polarze i dwóch parach wełnianych skarpet, przyklejona do kaloryfera - potrzebuję czegoś słodkiego, przygotowuję crumble. Gorące i pachnące, przyrządzone z owocami, które akurat mam pod ręką, sprawdza się w chłodne dni idealnie.
Dzisiaj pora na crumble śliwkowo - cynamonowe, jesienią śliwek pod dostatkiem, więc dobrze się składa.
Składniki na 4 porcje:
- garść świeżych miękkich śliwek
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżki mąki pełnoziarnistej
kruszonka:
- 8 łyżek płatków owsianych
- 2 łyżki brązowego cukru
- 50 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
+ opcjonalnie: lody waniliowe
Przygotowanie:
1. Śliwki przekrajamy na pół i usuwamy pestki. Kroimy owoce na mniejsze kawałki. W misce mieszamy śliwki z cukrem, cynamonem i mąką i układamy w 4 naczyniach żaroodpornych (np. takich jak do sufletów) lub w jednym dużym naczyniu.
2. Wszystkie składniki na kruszonkę palcami ugniatamy razem w misce aż będą przypominać okruchy chleba. Kruszonką przykrywamy owoce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C/
3. Pieczemy crumble około 15 - 20 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni.
4. Podajemy crumble gorące z kulką lodów waniliowych.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz