czwartek, 14 listopada 2013

śliwkowo - cynamonowe crumble



Kiedy na dworze zimno, mokro i szaro, a ja - otulona w koc, w grubym polarze i dwóch parach wełnianych skarpet, przyklejona do kaloryfera - potrzebuję czegoś słodkiego, przygotowuję crumble. Gorące i pachnące, przyrządzone z owocami, które akurat mam pod ręką, sprawdza się w chłodne dni idealnie.

Dzisiaj pora na crumble śliwkowo - cynamonowe, jesienią śliwek pod dostatkiem, więc dobrze się składa.


Składniki na 4 porcje:
  • garść świeżych miękkich śliwek
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżki mąki pełnoziarnistej
kruszonka:
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 50 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
+ opcjonalnie: lody waniliowe


Przygotowanie: 
1. Śliwki przekrajamy na pół i usuwamy pestki. Kroimy owoce na mniejsze kawałki. W misce mieszamy śliwki z cukrem, cynamonem i mąką i układamy w 4 naczyniach żaroodpornych (np. takich jak do sufletów) lub w jednym dużym naczyniu.
2. Wszystkie składniki na kruszonkę palcami ugniatamy razem w misce  aż będą przypominać okruchy chleba. Kruszonką przykrywamy owoce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C/
3. Pieczemy crumble około 15 - 20 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni.
4. Podajemy crumble gorące z kulką lodów waniliowych.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...