poniedziałek, 25 listopada 2013

ciepłe ciasto z syropem pomarańczowym




Pomarańcze kojarzą mi się ze świętami. Pamiętam - jak przez mgłę, ale jednak - kiedy 25 lat temu pomarańcze były rarytasem i zawsze znajdowałam je w bogatych paczkach od św. Mikołaja, przynoszonych przez mojego tatę z ówczesnego miejsca pracy. Dzisiaj pomarańcze znajdujemy w sklepach cały rok, jednak moim zdaniem zawsze najlepiej smakują w okresie Bożego Narodzenia. Stąd ten mój dzisiejszy przepis. Jako hołd dla pomarańczy! Idealny właśnie na Święta!

PS. Ponieważ w momencie przygotowania mojego ciasta miałam tylko małą tortownicę, przyrządziłam je z połowy podanych niżej składników.


Składniki:

ciasto:
  • 225 g masła
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego (możecie pominąć, jeśli go nie macie)
  • 220 g cukru
  • 4 duże jajka
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
  • szczypta soli
syrop:
  • 150 g cukru
  • sok z 1,5 pomarańczy
  • 50 ml wody
do podania:
  • skórka otarta z 1,5 pomarańczy, tzw. zest

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C bez termoobiegu. Okrągłą formę (np. tortownicę wykładamy papierem do pieczenia).
2. Masło roztapiamy, dodajemy do niego skórkę z pomarańczy. W ciepłym maśle jeszcze uwydatni swój aromat, dzięki czemu ciasto będzie jeszcze bardziej pomarańczowe.
2. Jajka ubijamy z cukrem (mikserem) na puszystą, prawie białą masę. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, sok pomarańczowy i - jeśli posiadacie - ekstrakt pomarańczowy i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Na koniec dodajemy stopniowo - ciągle mieszając - lekko ostudzone masło. Do masy dodajemy skórkę kandyzowaną (opcjonalnie, jeśli macie ochotę), mieszamy i wylewamy wszystko do formy.
3. Ciasto pieczemy około godzinę (do tzw. suchego patyczka) aż się pięknie zezłoci.
4. Podczas, gdy ciasto się piecze, możemy przygotować syrop. Do garnuszka wsypujemy cukier, wlewamy sok z pomarańczy, wlewamy sok i wodę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 2 minuty. Pozostawiamy do ostygnięcia.
5. Gdy ciasto jest upieczone, jeszcze ciepłe ostrożnie wyciągamy z formy i układamy na dużym, dość głębokim talerzu lub półmisku. Jeszcze ciepłe polewamy obficie syropem i zostawiamy na około 30 minut. Nie przejmujcie się, że w momencie polewania, ciasto wygląda jak "zamoczone w zupie". W ciągu 30 - 35 minut ciasto wchłonie cały syrop i będzie pyszne i baaardzo mokre. 
6. Gotowe ciasto dekorujemy skórką z pomarańczy i podajemy jeszcze ciepłe.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...