czwartek, 7 listopada 2013

jesienne clafoutis ze śliwkami i migdałami



Clafoutis to pyszne, naleśnikowe ciasto z kuchni francuskiej. Można wykorzystać właściwie każde owoce, które znajdziecie w swojej kuchni. Ja postanowiłam zrobić clafoutis ze śliwkami, bo jesień to idealny czas na te pyszne i - moim zdaniem - niedoceniane owoce. Teraz, gdy są miękkie i słodkie w połączeniu z migdałami i szczyptą cynamonu stworzą świetne trio. Bosko pyszne trio.


Składniki:
  • 2/3 szklanki mąki + 2 płaskie łyżki do posypania jabłek 
  • 1/4 szklanki brązowego cukru 
  • 1 łyżka cukru waniliowego (przepis na prawdziwy cukier waniliowy znajdziesz tu: http://szyszkin-ciagle-pichci.blogspot.com/2013/09/pieczone-owoce-pachnace-rumem-i.html) 
  • szczypta soli 
  • duża garść migdałów
  • 3 jajka 
  • szklanka mleka 
  • śliwki (ilość zależy od wielkości formy, w której będziecie piec swoje clafoutis)
  • szczypta cynamonu
  • masło do wysmarowania formy na clafoutis 
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. Migdały prażymy na suchej patelni aż się zezłocą, ale nie spalą. Uprażone migdały siekamy drobno lub mielimy w blenderze.
2. Wszystkie mokre składniki (jaja i mleko) mieszamy w jednej misce.
3. W drugiej misce mieszamy składniki suche: mąkę, migdały, cukier, sól i cynamon.
4. Składniki mokre wlewamy do suchych i za pomocą miksera wszystko dokładnie mieszamy na gładką masę. Nie przejmujcie się, że nie będzie zbyt gęsta - taka ma być!).
5. Umyte i pozbawione pestek śliwki wykładamy w wysmarowanej masłem formie. Obtaczamy je 2 łyżkami mąki i łyżką cukru waniliowego. Wszystko zalewamy przygotowanym ciastem.
6. Pieczemy wszystko w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 50 - 55 minut aż się ładnie zarumieni.
7. Clafoutis podajemy na gorąco (rozpustnie z gałką lodów waniliowych) lub w temperaturze pokojowej, posypane cukrem pudrem.

Bon appétit!
[Smacznego!]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...