Co tu dużo mówić. Szybki i niedrogi, a przy okazji bardzo smaczny obiad.
Potrzebujemy:
- ugotowane w mundurkach i ostudzone ziemniaki
- 1 nieduża cebula
- mąka (około 2 - 3 łyżek na pół kilograma ziemniaków - ilość mąki zależy tak naprawdę od gatunku ziemniaków)
- jajko (1 jajko na pół kilograma ziemniaków)
- duża garść liści natki pietruszki lub koperku
- sól i pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę.
2. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do ziemniaków.
3. Wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem (kotlety należy doprawić dosyć intensywnie, ponieważ same ziemniaki są dość mdłe). Dodajemy posiekaną natkę i wszystko dokładnie mieszamy.
4. Z masy ziemniaczanej formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron do momentu, aż staną się złocisto - brązowe.
5. Kotlety podajemy na gorąco!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz