wtorek, 26 listopada 2013

kotlety ziemniaczane



Co tu dużo mówić. Szybki i niedrogi, a przy okazji bardzo smaczny obiad.


Potrzebujemy:
  • ugotowane w mundurkach i ostudzone ziemniaki
  • 1 nieduża cebula
  • mąka (około 2 - 3 łyżek na pół kilograma ziemniaków - ilość mąki zależy tak naprawdę od gatunku ziemniaków)
  • jajko (1 jajko na pół kilograma ziemniaków)
  • duża garść liści natki pietruszki lub koperku
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę.
2. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do ziemniaków. 
3. Wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem (kotlety należy doprawić dosyć intensywnie, ponieważ same ziemniaki są dość mdłe). Dodajemy posiekaną natkę i wszystko dokładnie mieszamy.
4. Z masy ziemniaczanej formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron do momentu, aż staną się złocisto - brązowe.
5. Kotlety podajemy na gorąco!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...