wtorek, 19 listopada 2013

kurczak tikka



Na blogu po raz kolejny zawitało danie z kuchni orientalnej. Tym razem jest to klasyczne chicken tikka masala, niezbyt ostre i bardzo aromatyczne danie, które można przygotować także z indyka (trzeba go tylko trochę dłużej gotować). Smacznego!


Potrzebujemy:
  • 400 g piersi z kurczaka
  •  sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • ryż basmati lub gotowe chlebki naan (które kupicie w sklepach z żywnością orientalną)

marynata:
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kminu rzymskiego 
  • 1 łyżeczka sproszkowanych nasion kolendry 
  • 1 łyżeczka kurkumy 
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki  
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala (kupicie ją w sklepach z żywnością orientalną) 
  • szczypta cynamonu
sos:

  • 500 przecieru pomidorowego (passaty) 
  • 150 ml bulionu z kurczaka lub wody
  • 2 ząbki czosnku starte na drobnej tarce
  • 2 łyżki klarowanego masła 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka przypraw garam masala
  • sól i świeżo zmielony pieprz 
  • 150 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

1.Umytego i osuszonego kurczaka kroimy w dużą kostkę. Składniki marynaty mieszamy dokładnie w misce, dodajemy kurczaka i odstawiamy do lodówki, by przeszedł smakiem marynaty na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
2. W woku rozgrzewamy masło i wrzucamy czosnek, by lekko się podsmażył, ale nie zarumienił. Dodajemy przyprawę garam masala i smażymy dosłownie chwilę (około 30 sekund). Do czosnku i przypraw dodajemy przecier pomidorowy i bulion (lub wodę) i doprowadzamy do wrzenia. 
3. Do bulgoczącego sosu wrzucamy zamarynowanego kurczaka (razem z marynatą) i gotujemy wszystko na małym ogniu około 10 minut. Kurczak musi się ugotować.
4. Do sosu wlewamy jogurt, doprawiamy wszystko łyżeczką cukru, solą i pieprzem do smaku i dusimy całość jeszcze około 8 - 10 minut.
5. Kurczaka podajemy z ugotowanym na sypko ryżem basmati lub - jak w moim dzisiejszym przypadku - podpieczonymi w piekarniku chlebkami naan.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...