Na blogu po raz kolejny zawitało danie z kuchni orientalnej. Tym razem jest to klasyczne chicken tikka masala, niezbyt ostre i bardzo aromatyczne danie, które można przygotować także z indyka (trzeba go tylko trochę dłużej gotować). Smacznego!
Potrzebujemy:
- 400 g piersi z kurczaka
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- ryż basmati lub gotowe chlebki naan (które kupicie w sklepach z żywnością orientalną)
marynata:
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka sproszkowanego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka sproszkowanych nasion kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala (kupicie ją w sklepach z żywnością orientalną)
- szczypta cynamonu
sos:
- 500 przecieru pomidorowego (passaty)
- 150 ml bulionu z kurczaka lub wody
- 2 ząbki czosnku starte na drobnej tarce
- 2 łyżki klarowanego masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka przypraw garam masala
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 150 g jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
1.Umytego i osuszonego kurczaka kroimy w dużą kostkę. Składniki marynaty mieszamy dokładnie w misce, dodajemy kurczaka i odstawiamy do lodówki, by przeszedł smakiem marynaty na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
2. W woku rozgrzewamy masło i wrzucamy czosnek, by lekko się podsmażył, ale nie zarumienił. Dodajemy przyprawę garam masala i smażymy dosłownie chwilę (około 30 sekund). Do czosnku i przypraw dodajemy przecier pomidorowy i bulion (lub wodę) i doprowadzamy do wrzenia.
3. Do bulgoczącego sosu wrzucamy zamarynowanego kurczaka (razem z marynatą) i gotujemy wszystko na małym ogniu około 10 minut. Kurczak musi się ugotować.
4. Do sosu wlewamy jogurt, doprawiamy wszystko łyżeczką cukru, solą i pieprzem do smaku i dusimy całość jeszcze około 8 - 10 minut.
5. Kurczaka podajemy z ugotowanym na sypko ryżem basmati lub - jak w moim dzisiejszym przypadku - podpieczonymi w piekarniku chlebkami naan.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz