Apple pie to prawdziwa klasyka, jeśli chodzi o amerykańskie desery. Kruche ciasto z górą jabłkowego nadzienia z aromatem cynamonu znajdziecie w każdym barze i w każdym domu za Oceanem.
Moja wersja apple pie powstała jesienią, gdy nadmiar jabłek w spiżarni nie dawał mi spokoju i obawiałam się, że za chwilę będę musiała je wyrzucić. Ciasto kruche zrobiłam na bazie mąki pełnoziarnistej z bardzo prostej przyczyny, nie miałam akurat mąki pszennej. Wyszło smacznie i odrobinę "zdrowiej". Polecam wszystkim!
Składniki:
ciasto:
- 400 g mąki pełnoziarnistej + odrobina do podsypania
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 250 g masła
- łyżka octu jabłkowego
- 6 łyżek zimnej wody
- 5 jabłek do pieczenia o winnym smaku, np. cortland lub Granny Smith
- 100 g cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki rumu (opcjonalnie)
- 3 łyżki mąki pszennej
- łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od przygotowania ciasta, które musi odpocząć w lodówce około pół godziny. Wysypujemy mąkę, sól i cukier na stolnicę. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. Palcami wyrabiamy kruszonkę. Dodajemy do niej ocet i wodę i zagniatamy. Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na około 30 minut, lecz nie dłużej niż 48 godzin.
2. Gdy ciasto odpoczywa, możemy przygotować owoce. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, wykrajamy gniazda nasienne i kroimy na dość duże kawałki. Chodzi o to, żeby pod wpływem temperatury nie zrobiła nam się jabłkowa papka.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
4. Pokrojone jabłka skrapiamy sokiem z cytryny i rumem i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy cukier, cynamon i mąkę i jeszcze raz mieszamy, by wszystko dokładnie oblepiło owoce.
5. Formę, w której będziemy piec nasz placek dokładnie natłuszczamy.
6. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 nierówne części. Obie wałkujemy na dwa cienkie okrągłe placki.
7. Większym plackiem wykładamy formę. Wysypujemy jabłka i lekko uklepujemy. Druki rozwałkowany kawałek ciasta kroimy na paski o szerokości około 1,5 cm. Paski ciasta układamy na jabłkach "w kratkę".
8. Jajko rozbijamy widelcem i smarujemy kratkę z ciasta. Posypujemy ciasto cukrem i wstawiamy do piekarnika.
9. Nasze apple pie pieczemy około godzinę, aż ładnie się zarumieni.
Podajemy na ciepło lub schłodzone do temperatury pokojowej. Możemy podać z kulką lodów waniliowych. Będzie smakować bosko!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz