środa, 13 listopada 2013

prosta i szybka zupa pomidorowa



Smaczna i bardzo prosta zupa pomidorowa podana z mozzarellą i listkami świeżej bazylii to rewelacyjny pomysł na szybki obiad. Jest naprawdę sycąca, ale gdyby ktoś miał w domu wielkiego głodomora, proponuję podać do zupy czosnkową grzankę. Jeśli delikatnie złagodzimy tę zupę, nie dodając chilli, możemy ze spokojem podać ją dzieciom, a z doświadczenia wiem, że dzieci lubią "zupę ponidorową". :)  


Na naprawdę duży gar zupy potrzebujemy:
  • 4 puszki pomidorów (używam tych w puszce, ponieważ są o tej porze roku smaczniejsze od pomidorów świeżych, a poza tym nie trzeba ich obierać:))
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 3 duże ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • około 1 litra bulionu warzywnego (może być z kostki pod warunkiem, że bez glutaminianu sodu)
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • duża szczypta cukru
  • szczypta suszonych płatków chilli
  • 5 listków świeżej bazylii
do podania:
  • ulubiony makaron lub ryż
  • kula mozzarelli
  • kilka listków świeżej bazylii

Przygotowanie:
1. W dużym garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę i czosnek, uważając by się nie przypaliły.
2. Do cebuli i czosnku dodajemy pomidory i chwilę wszystko razem podsmażamy. 
3. Po około 5 minutach dodajemy bulion i około 5 listków świeżej bazylii. 
4. Przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną chilli. Pamiętajmy, że łatwiej jest dosolić zupę później niż ją "odsolić", dlatego ja na początku doprawiam bardzo delikatnie i na samym końcu, już po zblendowaniu sprawdzam, czy nie potrzeba więcej soli i innych przypraw. 
5. Całość gotujemy około 15 - 20 minut. Po tym czasie zupę miksujemy na gładki krem i, jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy.
6. Zupę podajemy z kawałkami świeżej mozzarelli, która bosko się roztopi oraz z listkiem bazylii.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...