Smaczna
i bardzo prosta zupa pomidorowa podana z mozzarellą i listkami
świeżej bazylii to rewelacyjny pomysł na szybki obiad. Jest
naprawdę sycąca, ale gdyby ktoś miał w domu wielkiego głodomora,
proponuję podać do zupy czosnkową grzankę. Jeśli delikatnie
złagodzimy tę zupę, nie dodając chilli, możemy ze spokojem podać
ją dzieciom, a z doświadczenia wiem, że dzieci lubią "zupę
ponidorową". :)
Na
naprawdę duży gar zupy potrzebujemy:
- 4 puszki pomidorów (używam tych w puszce, ponieważ są o tej porze roku smaczniejsze od pomidorów świeżych, a poza tym nie trzeba ich obierać:))
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 3 duże ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- około 1 litra bulionu warzywnego (może być z kostki pod warunkiem, że bez glutaminianu sodu)
- sól i świeżo mielony pieprz
- duża szczypta cukru
- szczypta suszonych płatków chilli
- 5 listków świeżej bazylii
do
podania:
- ulubiony makaron lub ryż
- kula mozzarelli
- kilka listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
1.
W dużym garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę i czosnek,
uważając by się nie przypaliły.
2.
Do cebuli i czosnku dodajemy pomidory i chwilę wszystko razem
podsmażamy.
3.
Po około 5 minutach dodajemy bulion i około 5 listków świeżej
bazylii.
4.
Przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną chilli.
Pamiętajmy, że łatwiej jest dosolić zupę później niż ją
"odsolić", dlatego ja na początku doprawiam bardzo
delikatnie i na samym końcu, już po zblendowaniu sprawdzam, czy nie
potrzeba więcej soli i innych przypraw.
5.
Całość gotujemy około 15 - 20 minut. Po tym czasie zupę
miksujemy na gładki krem i, jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy.
6.
Zupę podajemy z kawałkami świeżej mozzarelli, która bosko się
roztopi oraz z listkiem bazylii.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz