czwartek, 7 listopada 2013

placek z rabarbarem i waniliową bezą



Uwielbiam rabarbar! Sezon na niego jest w Polsce krótki, więc staram się nim cieszyć bardzo intensywnie.  

Rabarbar jest bogaty w witaminy (A, C i E) oraz kwas foliowy, potas, wapń, fosfor oraz magnez. Odmładza skórę i łagodzi zmiany trądzikowe. Zawarte w nim kwasy: cytrynowy oraz jabłkowy mają właściwości odkażające i oczyszczające, dlatego polecany jest w wiosennych dietach "odtruwających" organizm. 

Rabarbar jest niskokaloryczny oraz jest cennym źródłem błonnika.

Rabarbar ma silne właściwości antynowotworowe. Ale uwaga! Tylko pieczony. Wystarczy 20 minut w piekarniku, by w tej roślince wytworzyły się cenne polifenole, czyli związki walczące z komórkami nowotworowymi. 

Jednak ponieważ zawiera kwas szczawiowy powinno się go jeść w ograniczonych ilościach według zasady "co za dużo, to nie zdrowo".


Składniki:

na ciasto (na dużą blachę):


na bezę:

  • 4 białka 
  • szczypta soli 
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

+owoce:

  • 10 łodyg rabarbaru, obranych ze skórki i pokrojonych w plasterki szerokości około 1 cm

Przygotowanie:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 170 ºC (bez termoobiegu). Ważne, żeby piekarnik nie był zbyt gorący (w takim przypadku beza się spali, a spód pozostanie niedopieczony).
2. Z mąki, cukru, cukru waniliowego i pokrojonego w kostkę masła robimy kruszonkę. Ja robię to w misce, jest mniej sprzątania.
3. Żółtka solimy, "bełtamy" i wlewamy do kruszonki, a następnie wszystko niedbale mieszamy pozostawiając strukturę okruchów.
4. Wybrane owoce, w moim przypadku morele, przekrajamy i usuwamy pestki.
5. Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą (można oczywiście wyłożyć papierem do pieczenia).
6. Okruchy ciasta wysypujemy na blachę i wyrównujemy. Wykładamy owoce.
7. Z lekko posolonych białek ubijamy pianę, dodajemy cukier i cukier waniliowy i jeszcze chwilę ubijamy. Wykładamy słodką pianę na owoce, wyrównujemy.
8. Pieczemy 30 – 45 minut (beza powinna być lekko brązowa, a ciasto upieczone).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...