Uwielbiam
rabarbar! Sezon na niego jest w Polsce krótki, więc staram się nim
cieszyć bardzo intensywnie.
Rabarbar
jest bogaty w witaminy (A, C i E) oraz kwas foliowy, potas, wapń,
fosfor oraz magnez. Odmładza skórę i łagodzi zmiany trądzikowe.
Zawarte w nim kwasy: cytrynowy oraz jabłkowy mają właściwości
odkażające i oczyszczające, dlatego polecany jest w wiosennych
dietach "odtruwających" organizm.
Rabarbar
jest niskokaloryczny oraz jest cennym źródłem błonnika.
Rabarbar
ma silne właściwości antynowotworowe. Ale uwaga! Tylko pieczony.
Wystarczy 20 minut w piekarniku, by w tej roślince wytworzyły się
cenne polifenole, czyli związki walczące z komórkami
nowotworowymi.
Jednak
ponieważ zawiera kwas szczawiowy powinno się go jeść w
ograniczonych ilościach według zasady "co za dużo, to nie
zdrowo".
Składniki:
na ciasto
(na dużą blachę):
- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 125 g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego (przepis na prawdziwy cukier waniliowy znajdziecie tutaj: http://szyszkin-ciagle-pichci.blogspot.com/2013/09/pieczone-owoce-pachnace-rumem-i.html)
- szczypta soli
na bezę:
- 4 białka
- szczypta soli
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
+owoce:
- 10 łodyg rabarbaru, obranych ze skórki i pokrojonych w plasterki szerokości około 1 cm
Przygotowanie:
1.
Rozgrzewamy piekarnik do 170 ºC (bez termoobiegu). Ważne, żeby
piekarnik nie był zbyt gorący (w takim przypadku beza się spali, a
spód pozostanie niedopieczony).
2.
Z mąki, cukru, cukru waniliowego i pokrojonego w kostkę masła
robimy kruszonkę. Ja robię to w misce, jest mniej sprzątania.
3.
Żółtka solimy, "bełtamy" i wlewamy do kruszonki, a
następnie wszystko niedbale mieszamy pozostawiając strukturę
okruchów.
4.
Wybrane owoce, w moim przypadku morele, przekrajamy i usuwamy pestki.
5.
Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą (można
oczywiście wyłożyć papierem do pieczenia).
6.
Okruchy ciasta wysypujemy na blachę i wyrównujemy. Wykładamy
owoce.
7.
Z lekko posolonych białek ubijamy pianę, dodajemy cukier i cukier
waniliowy i jeszcze chwilę ubijamy. Wykładamy słodką pianę na
owoce, wyrównujemy.
8.
Pieczemy 30 – 45 minut (beza powinna być lekko brązowa, a ciasto
upieczone).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz