czwartek, 21 listopada 2013

tagliatelle ze szpinakiem i mascarpone



Tagliatelle ze szpinakiem i serem mascarpone to smaczne i szybkie danie, którego przygotowanie zajmuje tyle czasu, ile zajmuje ugotowanie makaronu. Nie jest to może przepis zbyt dietetyczny (ser mascarpone jest naprawdę tłusty i kaloryczny), ale rekompensuje nam to obecność bardzo zdrowego szpinaku - źródła żelaza.


Dla 4 osób: 
  • 200 g makaronu tagliatelle (po 50 g na osobę), można także użyć innego podłużnego makaronu - pappardelle lub spaghetti
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (lub świeżego)
  • 1 opakowanie włoskiego sera mascarpone
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duży ząbek czosnku
  • szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • garść świeżo startego parmezanu

Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy al dente w dużym garnku w osolonej wodzie (woda musi być naprawdę słona).
2. Na głębokiej patelni, na łyżce oliwy podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy zamrożony szpinak i dusimy do czasu aż całkowicie się rozmrozi.
3. Do szpinaku dodajemy serek mascarpone. Jest on na tyle tłusty, że po chwili się rozpuści i stworzy aksamitny sos.
4. Sos doprawiamy gałką muszkatołową, solą i świeżo mielonym pieprzem.
5. Makaron odcedzamy i jeszcze gorący dodajemy do sosu. Gotowe!
6. Podajemy od razu, na talerzu posypujemy parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.

Buon appetito!
[Smacznego!]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...