Tagliatelle
ze szpinakiem i serem mascarpone to smaczne i szybkie danie, którego
przygotowanie zajmuje tyle czasu, ile zajmuje ugotowanie makaronu.
Nie jest to może przepis zbyt dietetyczny (ser mascarpone jest
naprawdę tłusty i kaloryczny), ale rekompensuje nam to obecność
bardzo zdrowego szpinaku - źródła żelaza.
Dla
4 osób:
- 200 g makaronu tagliatelle (po 50 g na osobę), można także użyć innego podłużnego makaronu - pappardelle lub spaghetti
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach (lub świeżego)
- 1 opakowanie włoskiego sera mascarpone
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 duży ząbek czosnku
- szczypta świeżo mielonej gałki muszkatołowej
- sól i świeżo mielony pieprz
- garść świeżo startego parmezanu
Przygotowanie:
1.
Makaron gotujemy al dente w dużym garnku w osolonej wodzie (woda
musi być naprawdę słona).
2.
Na głębokiej patelni, na łyżce oliwy podsmażamy przeciśnięty
przez praskę czosnek. Dodajemy zamrożony szpinak i dusimy do czasu
aż całkowicie się rozmrozi.
3.
Do szpinaku dodajemy serek mascarpone. Jest on na tyle tłusty, że
po chwili się rozpuści i stworzy aksamitny sos.
4.
Sos doprawiamy gałką muszkatołową, solą i świeżo mielonym
pieprzem.
5.
Makaron odcedzamy i jeszcze gorący dodajemy do sosu. Gotowe!
6.
Podajemy od razu, na talerzu posypujemy parmezanem i świeżo
mielonym pieprzem.
Buon
appetito!
[Smacznego!]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz