piątek, 22 listopada 2013

razowe babeczki cytrynowe z ricottą i kokosem




Przedstawiam kolejny przepis na babeczki, tym razem z mąki razowej z serowo - kokosowym nadzieniem. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane ani czasochłonne, zajmuje około 30 minut (razem z pieczeniem). Są pyszne, spróbujcie koniecznie!


Potrzebujemy:
  • 1,5 szklanki mąki razowej 
  • 0/5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
  • 2 jajka 
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 120 g ricotty
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Potrzebujemy:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C bez termoobiegu.
2. Mąkę razową i pszenną mieszamy z cukrem (1/2 szklanki), proszkiem do pieczenia, solą i skórką z cytryny.
3. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: mleko, olej i jajka. Przelewamy je do składników suchych i dokładnie mieszamy.
4. Ricottę mieszamy z wiórkami, sokiem z cytryny i cukrem i formujemy 12 kulek.
5. Do papilotek lub foremek na muffiny wlewamy ciasto i wkładamy do niego po jednej kokosowej kulce.
6. Muffiny pieczemy około 20 minut aż się zarumienią, po czym sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto w środku nie jest surowe. Ewentualnie pieczemy jeszcze kilka minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...