Przedstawiam
kolejny przepis na babeczki, tym razem z mąki razowej z serowo -
kokosowym nadzieniem. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane ani
czasochłonne, zajmuje około 30 minut (razem z pieczeniem). Są
pyszne, spróbujcie koniecznie!
Potrzebujemy:
- 1,5 szklanki mąki razowej
- 0/5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju roślinnego
- 2 jajka
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- 120 g ricotty
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
Potrzebujemy:
1.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C bez termoobiegu.
2.
Mąkę razową i pszenną mieszamy z cukrem (1/2 szklanki), proszkiem
do pieczenia, solą i skórką z cytryny.
3.
W drugiej misce mieszamy składniki mokre: mleko, olej i jajka.
Przelewamy je do składników suchych i dokładnie mieszamy.
4.
Ricottę mieszamy z wiórkami, sokiem z cytryny i cukrem i formujemy
12 kulek.
5.
Do papilotek lub foremek na muffiny wlewamy ciasto i wkładamy do
niego po jednej kokosowej kulce.
6.
Muffiny pieczemy około 20 minut aż się zarumienią, po czym
sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto w środku nie jest surowe.
Ewentualnie pieczemy jeszcze kilka minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz