środa, 27 listopada 2013

najprostsza sałatka śledziowa świata



Ryby. Wszyscy wiedzą, że są zdrowe. Powinniśmy je jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu, a nawet jeszcze częściej. Ryby mają bezcenne kwasy omega-3, które mają właściwie same zalety. Działają m.in. przeciw nowotworom, spowalniają starzeniu się komórek, a ich przyjmowanie zapobiega zawałom serca. Warto jeść dużo śledzi, bo mają najwięcej kwasów omega-3. By dostarczyć 1 g tych kwasów (takie jest dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka), wystarczy zjeść 50 g śledzia, trochę więcej łososia, tuńczyka czy sardynek. Dla porównania tę samą ilość kwasów omega-3 znajdziemy w 355 g dorsza czy 315 g krewetek. 

Zatem śledzie górą, byle nie za słone, bo sól jest przyczyną nadciśnienia!


Czego potrzebujemy?
  • 400 g filetów śledziowych (w oleju)
  • 2 pęczki koperku, posiekane dość grubo
  • 3 szalotki lub 1 duża słodka cebula
  • duża szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:
1. Filety śledziowe kroimy w duże kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy grubo posiekany koperek (chodzi o to, by było go naprawdę dużo - ryby "lubią" koperek). Cebulę siekamy w cienkie piórka i dodajemy do śledzi. Ponieważ używamy filetów w oleju, nie potrzebujemy dodawać więcej tłuszczu. Wystarczy tylko duża szczypta czarnego pieprzu.
2. Proponuję przygotować tę sałatkę śledziową około 2 - 3 godziny przed podaniem, by w tym czasie wszystkie składniki mogły się "przegryźć".
3. P.S. Jeśli ktoś lubi smaki bardziej słone, może doprawić sałatkę odrobiną soli.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...