środa, 13 listopada 2013

chilli con carne na rozgrzewkę



Chilli con carne to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej i teksańskiej. Idealnie sprawdza się w chłodne jesienne i zimowe popołudnia. Rozgrzewa i syci. Przygotowanie jest łatwe aczkolwiek czasochłonne. Warto jednak poświęcić trochę czasu, by poczuć rozgrzewający smak papryczki chilli i aromaty kolendry, kminu i kardamonu.

Składniki (porcja dla 5 - 6 naprawdę głodnych osób):

  • 2 cebule 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chilli 
  • 1 łyżeczka nasion kolendry 
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 
  • 3 nasiona kardamonu 
  • 1 kg mielonej wołowiny 
  • 1 puszka czerwonej fasoli (kidney) 
  • 2 puszki pomidorów 
  • 4 łyżki ketchupu 
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego (może być koncentrat) 
  • 150 ml wody 
  • 1 czubata łyżka kakao 
  • kilka łyżek gęstej kwaśnej śmietany

Przygotowanie:
1. Cebule kroimy w drobną kostkę.
2. Nasiona kolendry, kminu rzymskiego i kardamonu, płatki chili dokładnie tłuczemy w moździerzu. (Jeśli nie posiadasz moździerza kup mieloną kolendrę, kmin).
3. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wszystkie przyprawy i chwilę podsmażamy (podczas podsmażania przyprawy uwalniają swoje aromaty). Dodajemy cebulę i zmiażdżony czosnek i podsmażamy 3 – 4 minuty.
4. Do cebuli dodajemy partiami mięso i smażymy.
5. Gdy mięso będzie dokładnie podsmażone, dodajemy pomidory, ketchup, przecier pomidorowy i wodę. Dosypujemy kakao.
6. Dusimy całość na małym ogniu pod przykryciem około 1 – 1,5 godz., co jakiś czas mieszając.
7. Pod koniec gotowania dodajemy odcedzoną fasolę. (Fasola musi się tylko podgrzać. Zbyt długie gotowanie sprawi, że całkowicie się rozpadnie).
8. Chilli podajemy z łyżką kwaśnej śmietany (dla  złagodzenia ostrego smaku) oraz gorącymi tortillami lub z klasycznym meksykańskim dodatkiem – ryżem z fasolą.


Jak zrobić ryż z fasolą?

Składniki:
  • 2 szklanki białego ryżu 
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3 łyżeczki soli  
  • 1/2 cebuli 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 łyżeczki pasty pomidorowej lub koncentratu

Przygotowanie:

1. Gotujemy ryż w posolonej wodzie.
2. Kiedy ryż będzie prawie gotowy, dodajemy pozostałe składniki.
3. Całość dusimy przez 1 – 2 minuty. Tak przygotowany ryż z fasola można jeść zarówno na gorąco, jak i na zimno. Można nim zastąpić tradycyjnie ugotowany ryż towarzyszący potrawom z mięsa albo ryb.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...