Chilli
con carne to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej i teksańskiej.
Idealnie sprawdza się w chłodne jesienne i zimowe popołudnia.
Rozgrzewa i syci. Przygotowanie jest łatwe aczkolwiek czasochłonne.
Warto jednak poświęcić trochę czasu, by poczuć rozgrzewający
smak papryczki chilli i aromaty kolendry, kminu i kardamonu.
Składniki (porcja
dla 5 - 6 naprawdę głodnych osób):
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suszonych płatków chilli
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 3 nasiona kardamonu
- 1 kg mielonej wołowiny
- 1 puszka czerwonej fasoli (kidney)
- 2 puszki pomidorów
- 4 łyżki ketchupu
- 4 łyżki przecieru pomidorowego (może być koncentrat)
- 150 ml wody
- 1 czubata łyżka kakao
- kilka łyżek gęstej kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
1.
Cebule kroimy w drobną kostkę.
2.
Nasiona kolendry, kminu rzymskiego i kardamonu, płatki chili
dokładnie tłuczemy w moździerzu. (Jeśli nie posiadasz moździerza
kup mieloną kolendrę, kmin).
3.
W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy wszystkie przyprawy i chwilę
podsmażamy (podczas podsmażania przyprawy uwalniają swoje
aromaty). Dodajemy cebulę i zmiażdżony czosnek i podsmażamy 3 –
4 minuty.
4.
Do cebuli dodajemy partiami mięso i smażymy.
5.
Gdy mięso będzie dokładnie podsmażone, dodajemy pomidory,
ketchup, przecier pomidorowy i wodę. Dosypujemy kakao.
6.
Dusimy całość na małym ogniu pod przykryciem około 1 – 1,5
godz., co jakiś czas mieszając.
7.
Pod koniec gotowania dodajemy odcedzoną fasolę. (Fasola musi się
tylko podgrzać. Zbyt długie gotowanie sprawi, że całkowicie się
rozpadnie).
8.
Chilli podajemy z łyżką kwaśnej śmietany (dla złagodzenia
ostrego smaku) oraz gorącymi tortillami lub z klasycznym
meksykańskim dodatkiem – ryżem z fasolą.
Jak
zrobić ryż z fasolą?
Składniki:
- 2 szklanki białego ryżu
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 3 łyżeczki soli
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki pasty pomidorowej lub koncentratu
Przygotowanie:
1.
Gotujemy ryż w posolonej wodzie.
2.
Kiedy ryż będzie prawie gotowy, dodajemy pozostałe składniki.
3.
Całość dusimy przez 1 – 2 minuty. Tak przygotowany ryż z fasola
można jeść zarówno na gorąco, jak i na zimno. Można
nim zastąpić tradycyjnie ugotowany ryż towarzyszący potrawom z
mięsa albo ryb.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz