Quiche z batatami i wieprzowiną to moja kolejna propozycja na słoną tartę, tym razem dla prawdziwych mięsożerców. Ziemniaki w połączeniu z pikantnym mięsem to połączenie pyszne i właściwie "pospolite". Jednak słodycz ziemniaków dodaje tarcie finezji. Polecam, spróbujcie koniecznie!
Składniki:
na spód z kruchego ciasta:
- 225 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka octu (lub soku z cytryny)
na nadzienie:
część mięsna:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1/2 cebula, pokrojona w kostkę
- 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- duża szczypta chilli
- sól i świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
część ziemniaczana:
- około 0,7 kg słodkich ziemniaków, obranych ze skórki i startych na tarce o dużych oczkach
- 1 średniej wielkości cebula, pokrojona w kostkę
- 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- duża szczypta chilli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Przygotowanie
spodu:
1.
Mąkę i sól wysypujemy na stolnicę. Dodajemy rozdrobnione masło.
2.
Wszystko siekamy nożem lub rozcieramy palcami, dopóki wszystkie
składniki nie będą przypominać okruchów chleba.
3.
Do ciasta dodajemy 3 łyżki wody oraz łyżeczkę octu i szybko
zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy jeszcze jedną
łyżkę wody.
4.
Z gotowego ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą
i odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (lecz nie na
dłużej niż na 48 godzin).
Ciasto jest gotowe!
Przygotowanie nadzienia:
1. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę, czosnek i mięso i smażymy wszystko tak długo, aż mięso nie będzie surowe. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Zostawiamy do przestygnięcia.
2. Słodkie ziemniaki, starte na tarce mieszamy z cebulą, czosnkiem i koncentratem pomidorowym. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli.
Przygotowanie całej tarty i pieczenie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C bez termoobiegu.
2. Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy na placek o
średnicy około 30 cm. Wykładamy nim natłuszczoną formę, mocno dociskając ciasto do jej dna i boków. Nakłuwamy spód ciasta widelcem.
3. Na ciasto wykładamy nadzienia. Najpierw mięsne, później ziemniaczane.
4. Pieczemy quiche około 50 - 60 minut aż ciasto ładnie się zarumieni. Jeśli zacznie się rumienić zbyt mocno, a waszym zdaniem ziemniaki nie będą dopieczone, przykryjcie wszystko folią aluminiową i dopiekajcie jeszcze 10 minut.
Quiche podajemy na gorąco.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz