sobota, 23 listopada 2013

quiche z batatami i wieprzowiną




Quiche z batatami i wieprzowiną to moja kolejna propozycja na słoną tartę, tym razem dla prawdziwych mięsożerców. Ziemniaki w połączeniu z pikantnym mięsem to połączenie pyszne i właściwie "pospolite". Jednak słodycz ziemniaków dodaje tarcie finezji. Polecam, spróbujcie koniecznie!

Składniki:

na spód z kruchego ciasta:
  • 225 g mąki pszennej 
  • 125 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 4 łyżki zimnej wody 
  • 1 łyżeczka octu (lub soku z cytryny)
na nadzienie:

część mięsna:
  •  0,5 kg mięsa mielonego
  • 1/2 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • duża szczypta chilli
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
część ziemniaczana:
  • około 0,7 kg słodkich ziemniaków, obranych ze skórki i startych na tarce o dużych oczkach
  • 1 średniej wielkości cebula, pokrojona w kostkę
  • 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • duża szczypta chilli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Przygotowanie spodu:



1. Mąkę i sól wysypujemy na stolnicę. Dodajemy rozdrobnione masło.

2. Wszystko siekamy nożem lub rozcieramy palcami, dopóki wszystkie składniki nie będą przypominać okruchów chleba.

3. Do ciasta dodajemy 3 łyżki wody oraz łyżeczkę octu i szybko zagniatamy. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodajemy jeszcze jedną łyżkę wody.

4. Z gotowego ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (lecz nie na dłużej niż na 48 godzin).

Ciasto jest gotowe!
Przygotowanie nadzienia:
1. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę, czosnek i mięso i smażymy wszystko tak długo, aż mięso nie będzie surowe. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Zostawiamy do przestygnięcia.
2. Słodkie ziemniaki, starte na tarce mieszamy z cebulą, czosnkiem i koncentratem pomidorowym. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli. 

Przygotowanie całej tarty i pieczenie:
1.  Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C bez termoobiegu.
2. Wyciągamy ciasto z lodówki, wałkujemy na placek o średnicy około 30 cm. Wykładamy nim natłuszczoną formę, mocno dociskając ciasto do jej dna i boków. Nakłuwamy spód ciasta widelcem.
3. Na ciasto wykładamy nadzienia. Najpierw mięsne, później ziemniaczane. 
4. Pieczemy quiche około 50 - 60 minut aż ciasto ładnie się zarumieni. Jeśli zacznie się rumienić zbyt mocno, a waszym zdaniem ziemniaki nie będą dopieczone, przykryjcie wszystko folią aluminiową i dopiekajcie jeszcze 10 minut.

Quiche podajemy na gorąco.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...