Według
mnie nie ma smaczniejszego sposobu na przygotowanie ryby, jak
smażenie na maśle. Może nie jest to opcja najzdrowsza i
najbardziej dietetyczna, ale połączenie smaku świeżej, pysznej
ryby z masłem jest obłędne. Do tego delikatny sos z białego wina
ze skórką z limonki i jesteśmy w kulinarnym raju.
Potrzebujemy:
- filety z czerniaka
- sól
- biały pieprz
- kilka łyżek mąki
- masło do smażenia
sos:
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 70 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- skórka otarta z jednej limonki
- szczypta soli i cukru
Przygotowanie:
1.
Umyte i dokładnie osuszone filety doprawiamy dokładnie solą i
białym pieprzem z dwóch stron, obtaczamy w mące (nadmiar mąki
dokładnie strzepujemy) i smażymy na małym ogniu na rozgrzanym
maśle po kilka minut z każdej strony aż się ładnie zarumienią i
nie będą surowe w środku.
2.
W tym czasie przygotowujemy lekki sos. Do rondelka wlewamy wino,
dodajemy skórkę z limonki i gotujemy 2 - 3 minuty aż alkohol
wyparuje, a wino zredukuje swoją objętość o połowę. Doprawiamy
solą i cukrem. Na koniec, dodajemy po kolei po 1 - 2 kostki zimnego
masła, jednocześnie szybko mieszając ubijaczką, aż sos stanie
się gęsty i lśniący.
3.
Usmażoną rybę polewamy lekko sosem i od razu podajemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz