środa, 27 listopada 2013

czerniak w sosie winno - maślanym



Według mnie nie ma smaczniejszego sposobu na przygotowanie ryby, jak smażenie na maśle. Może nie jest to opcja najzdrowsza i najbardziej dietetyczna, ale połączenie smaku świeżej, pysznej ryby z masłem jest obłędne. Do tego delikatny sos z białego wina ze skórką z limonki i jesteśmy w kulinarnym raju.


Potrzebujemy:
  • filety z czerniaka
  • sól
  • biały pieprz
  • kilka łyżek mąki
  • masło do smażenia
sos:
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 70 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • skórka otarta z jednej limonki
  • szczypta soli i cukru

Przygotowanie:

1. Umyte i dokładnie osuszone filety doprawiamy dokładnie solą i białym pieprzem z dwóch stron, obtaczamy w mące (nadmiar mąki dokładnie strzepujemy) i smażymy na małym ogniu na rozgrzanym maśle po kilka minut z każdej strony aż się ładnie zarumienią i nie będą surowe w środku.
2. W tym czasie przygotowujemy lekki sos. Do rondelka wlewamy wino, dodajemy skórkę z limonki i gotujemy 2 - 3 minuty aż alkohol wyparuje, a wino zredukuje swoją objętość o połowę. Doprawiamy solą i cukrem. Na koniec, dodajemy po kolei po 1 - 2 kostki zimnego masła, jednocześnie szybko mieszając ubijaczką, aż sos stanie się gęsty i lśniący.
3. Usmażoną rybę polewamy lekko sosem i od razu podajemy. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...