Przygotowałam
placek orzechowo - czekoladowy specjalnie z okazji światowego dnia
nutelli. Wyszedł fantastyczny. Pięknie pachnie, smakuje bosko.
Spróbujcie koniecznie, naprawdę warto!
Czego
potrzebujemy?
Na
spód ciasta:
- 200 g miękkiego masła
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- skórka starta z jednej cytryny
Nadzienie
i kruszonka:
nadzienie:
- 1 duży słoik nutelli lub innego kremu czekoladowego o temperaturze pokojowej
- garść pokruszonych orzechów włoskich
kruszonka:
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki miękkiego masła
- 1 czubata łyżeczka kakao
- 4 łyżki cukru
- około pół szklanki orzechów włoskich grubo pokrojonych
- około pół szklanki grubo posiekanych migdałów
Przygotowanie:
1.
Masło z cukrem i szczyptą soli ucieramy mikserem na największych
obrotach na gładką, jasną masę. Następnie ciągle mieszając
dodajemy po jednym jajku.
2.
Do powstałej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon,
skórkę z cytryny oraz 2 łyżki jogurtu. Zagniatamy ciasto, owijamy
folią spożywczą i odkładamy do lodówki na minimum pół godziny.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.
3.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na
okrągłe placki. Jednym z placków wykładamy formę do pieczenia
(ja użyłam formy do tart, z wyjmowanym dnem). Smarujemy go grubo
kremem czekoladowym (nutellą) i wysypujemy pokruszone orzechy.
Wszystko przykrywamy drugim plackiem, sklejamy brzegi, a nadmiar
ciasta wystający poza brzegi formy odcinamy.
4.
Czas przygotować kruszonkę. Czubkami palców mieszamy masło, mąkę,
kakao, cukier, orzechy i migdały - mieszanka powinna przypominać
okruchy chleba. Posypujemy nią wierzch placka.
5.
Ciasto pocieczemy 40 - 45 minut, aż kruszonka ładnie się nie
zarumieni.
6.
Placek podajemy w temperaturze pokojowej lub na gorąco z łyżką
jogurtu naturalnego.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz