Połączenie grzybów i tymianku rządzi jesienią w mojej kuchni. Pyszne zielone listki mają taki aromat, że gdy dodaję je do dań, w okna zaglądają wygłodniali sąsiedzi :) Kurczak z kurkami i tymiankiem to zdecydowanie mój jesienny hit, jeśli chodzi o pyszne, domowe obiady. Spróbujcie koniecznie!
Składniki:
- udka lub pałki kurczaka
- około 250 g świeżych kurek, dokładnie oczyszczonych z piasku
- 2 ząbki czosnku
- świeży tymianek
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 200 ml bulionu z kurczaka (lub ewentualnie wody)
- 200 ml śmietanki kremówki
- oliwa z oliwek
- sól i świeżo mielony pieprz
- kasza gryczana (do podania, możecie zastąpić ją innym rodzajem kaszy, ziemniakami lub nawet ryżem)
Przygotowanie:
1. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Umyte i osuszone kawałki kurczaka nacieramy porządnie solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso podsmażamy na patelni kilka minut aż się ładnie zarumieni z każdej strony.
2. Podsmażone mięso wyciągamy na chwilę z patelni, wrzucamy na nią czosnek i podsmażamy około minutę. Dodajemy kurki i smażymy około 5 minut, często mieszając, by się nie przypaliły.
3. Do podsmażonych kurek wlewamy wino i czekamy aż odparuje do około połowy objętości. Dolewamy bulion, wkładamy na patelnię podsmażonego kurczaka i na małym ogniu dusimy wszystko pod przykryciem około 20 minut. Jeśli stwierdzicie, że na patelni jest zbyt mało płynu, możecie dolać jeszcze odrobinę bulionu lub wody.
4. Pod koniec duszenia, gdy mięso jest miękkie i zaczyna odchodzić od kości, wlewamy na patelnię śmietankę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze minutę.
5. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem według uznania i dosypujemy listki tymianku. Podajemy kurczaka z ugotowaną na sypko kaszą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz