Pomidorki koktajlowe, bazylia, czerwona cebula, mozzarella
Kiełbasa pepperoni, czerwona cebula, brązowe pieczarki i mozzarella
Kiełbasa pepperoni, czerwona cebula, brązowe pieczarki i mozzarella
Kilka
słów o pizzy.
Pizza
to prawdopodobnie jedno z najsławniejszych dań na świecie.
Gdziekolwiek nie pojedziecie, zawsze natkniecie się na restaurację
podającą lepszą lub gorszą pizzę (kwestia smaku).
Pierwszą
pizzę, jaką wymyślono była Margarita (w stolicy pizzy - Neapolu). Kilka składników
najlepszej jakości! Ta ilość składników skłoniła mnie do
rozmyślania nad tym, z jaką prostotą należy podchodzić do pizzy.
Większość z nas ma ochotę kłaść na spodzie pizzy jak
najwięcej składników, przez co zamienia się ona w coś
co przypomina wielkie, ciężkie ciasto z mięsem i warzywami.
Nieodłącznym
elementem kultu pizzy, oprócz kilku najważniejszych składników
(pomidorów i mozzarelli) jest sposób jej jedzenia. Pizzę należy
jeść rękami! Kiedyś przeczytałam wypowiedź jakiegoś Włocha,
który stwierdził, że prawdziwy mężczyzna jada pizzę złożoną
na pół jak kanapkę, a ten, który używa do tego widelca i noża,
to mięczak (i prawdziwy loser)!
Ciasto:
- 1 kg mąki chlebowej
- 650 ml ciepłej wody
- 14 g suchych drożdży (2 opakowania)
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka soli
Przygotowanie:
1.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z łyżką cukru. Zostawiamy
na chwilę.
2.
Mąkę i sól wysypujemy na stolnicę i pośrodku robimy wgłębienie
o średnicy około 15 cm. Wlewamy do niego wodę z cukrem i
rozpuszczonymi drożdżami. Mieszamy powoli widelcem, zagarniając
mąkę do środka wgłębienia. Gdy masa będzie już zbyt gęsta, by
mieszać widelcem, posypujemy dłonie mąką i zaczynamy wyrabiać
rękami.
3.
Nadajemy ciastu kształt kuli i wyrabiamy około 10 minut.
Najważniejsze by rozciągać ciasto jednocześnie lewą ręką do
siebie i prawą od siebie, aż stanie się gładkie i sprężyste.
4.
Oprószamy ciasto mąką, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy
na 15 minut, żeby odpoczęło w temperaturze pokojowej.
5.
Kiedy ciasto odpocznie, dzielimy je na tyle części, ile placków
chcemy przygotować. Z mojego doświadczenia wynika, że taka porcja
ciasta wystarcza na 6 średniej wielkości spodów.
6.
Jeśli chcesz przygotować ciasto wcześniej, najlepiej rozwałkować
każdy placek, położyć go na folii aluminiowej posmarowanej oliwą
z oliwek i oprószyć mąką. Tak postępować z każdym spodem.
Następnie należy włożyć ciasto do lodówki. Najważniejsze jest
to, by przed pieczeniem wyjąć ciasto z lodówki odpowiednio
wcześniej, by nabrało ono temperatury pokojowej.
7.
Teraz najważniejsze: PIECZEMY PIZZĘ!
8.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 250 st. C bez termoobiegu z
grzaniem od góry i od dołu.
9.
Pizzę sparujemy sosem (przykładowy przepis poniżej), układamy na
niej ulubione składniki i wstawiamy do piekarnika na najniższy
poziom (bardzo ważne!) i pieczemy około 5 - 7 minut. Czas pieczenia
zależy przede wszystkim od naszego piekarnika, dlatego kontrolujmy
pizzę podczas pieczenia. Gotowa ma być rumiana i delikatnie
przypieczona od spodu!
10.
Gorącą i pachnącą pizzę podajemy od razu!
Smacznego!
Przepis
podstawowy na sos pomidorowy (wszystkie składniki połączyć ze
sobą i gotowe):
- 1 duży słoik koncentratu pomidorowego
- 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- chlust oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- garść suszonej bazylii
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz