sobota, 30 listopada 2013

prawdziwa włoska pizza


Pomidorki koktajlowe, bazylia, czerwona cebula, mozzarella

 Kiełbasa pepperoni, czerwona cebula, brązowe pieczarki i mozzarella


Kilka słów o pizzy.

Pizza to prawdopodobnie jedno z najsławniejszych dań na świecie. Gdziekolwiek nie pojedziecie, zawsze natkniecie się na restaurację podającą lepszą lub gorszą pizzę (kwestia smaku). 

Pierwszą pizzę, jaką wymyślono była Margarita (w stolicy pizzy - Neapolu). Kilka składników najlepszej jakości! Ta ilość składników skłoniła mnie do rozmyślania nad tym, z jaką prostotą należy podchodzić do pizzy. Większość z  nas ma ochotę kłaść na spodzie pizzy jak najwięcej składników, przez co zamienia się ona w coś co przypomina wielkie, ciężkie ciasto z mięsem i warzywami.

Nieodłącznym elementem kultu pizzy, oprócz kilku najważniejszych składników (pomidorów i mozzarelli) jest sposób jej jedzenia. Pizzę należy jeść rękami! Kiedyś przeczytałam wypowiedź jakiegoś Włocha, który stwierdził, że prawdziwy mężczyzna jada pizzę złożoną na pół jak kanapkę, a ten, który używa do tego widelca i noża, to mięczak (i prawdziwy loser)!

Ciasto: 
  • 1 kg mąki chlebowej
  • 650 ml ciepłej wody
  • 14 g suchych drożdży (2 opakowania)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka soli

Przygotowanie:

1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z łyżką cukru. Zostawiamy na chwilę.
2. Mąkę i sól wysypujemy na stolnicę i pośrodku robimy wgłębienie o średnicy około 15 cm. Wlewamy do niego wodę  z cukrem i rozpuszczonymi drożdżami. Mieszamy powoli widelcem, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Gdy masa będzie już zbyt gęsta, by mieszać widelcem, posypujemy dłonie mąką i zaczynamy wyrabiać rękami.
3. Nadajemy ciastu kształt kuli i wyrabiamy około 10 minut. Najważniejsze by rozciągać ciasto jednocześnie lewą ręką do siebie i prawą od siebie, aż stanie się gładkie i sprężyste. 
4. Oprószamy ciasto mąką, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut, żeby odpoczęło w temperaturze pokojowej. 
5. Kiedy ciasto odpocznie, dzielimy je na tyle części, ile placków chcemy przygotować. Z mojego doświadczenia wynika, że taka porcja ciasta wystarcza na 6 średniej wielkości spodów.  
6. Jeśli chcesz przygotować ciasto wcześniej, najlepiej rozwałkować każdy placek, położyć go na folii aluminiowej posmarowanej oliwą z oliwek i oprószyć mąką. Tak postępować z każdym spodem. Następnie należy włożyć ciasto do lodówki. Najważniejsze jest to, by przed pieczeniem wyjąć ciasto z lodówki odpowiednio wcześniej, by nabrało ono temperatury pokojowej.
7. Teraz najważniejsze: PIECZEMY PIZZĘ!
8. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 250 st. C bez termoobiegu z grzaniem od góry i od dołu.
9. Pizzę sparujemy sosem (przykładowy przepis poniżej), układamy na niej ulubione składniki i wstawiamy do piekarnika na najniższy poziom (bardzo ważne!) i pieczemy około 5 - 7 minut. Czas pieczenia zależy przede wszystkim od naszego piekarnika, dlatego kontrolujmy pizzę podczas pieczenia. Gotowa ma być rumiana i delikatnie przypieczona od spodu!
10. Gorącą i pachnącą pizzę podajemy od razu!

Smacznego!

Przepis podstawowy na sos pomidorowy (wszystkie składniki połączyć ze sobą i gotowe):
  • 1 duży słoik koncentratu pomidorowego
  • 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • chlust oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • garść suszonej bazylii

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...