Brownie to dla miłośników czekolady prawdziwy rarytas. Ciężkie, intensywnie czekoladowe ciasto, prawie bez mąki jest piekielnie pyszne. Dodatek czerwonego BAREFOOT MERLOT sprawił, że powstało jeszcze bardziej smaczne i przede wszystkim bardziej aromatyczne brownie, które po ostudzeniu rozeszło się jak świeże bułeczki.
Wino BAREFOOT MERLOT idealnie nadaje się do deserów, szczególnie tych z dodatkiem czekolady. Intensywne aromaty wiśni, śliwek, owoców boysenberry (jagody podobne do maliny, jeżyny i maliny z jeżyną) oraz delikatny aromat czekolady przyjemnie podkreśliły smak czekoladowego ciasta.
Tym razem postanowiłam przygotować brownie w klimacie zbliżającego się wielkimi krokami Bożego Narodzenia. Odrobina suszonych owoców idealnie połączyła się z czekoladą i winem.
Składniki:
ciasto:
- 60 ml wina BAREFOOT MERLOT
- 120 g gorzkiej czekolady najlepszej jakości
- 100 g masła
- 2 duże jajka
- 60 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 40 g kakao
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (przepis na domowej roboty cukier waniliowy znajdziecie tutaj: http://szyszkin-ciagle-pichci.blogspot.com/2013/09/pieczone-owoce-pachnace-rumem-i.html) lub 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- 100 g suszonych owoców (ja dodałam po 1/3: suszonej żurawiny, suszonych śliwek i moreli)
polewa:
- 2 łyżki wina BAREFOOT MERLOT
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- 50 g gorzkiej czekolady najlepszej jakości
- 1 czubata łyżka masła
+ do dekoracji (także dla smaku): kilka suszonych moreli i żurawiny
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.
2. W niedużym garnuszku roztapiamy masło. Dodajemy czekoladę i mieszamy dopóki nie powstanie gładka masa. Dolewamy wino BAREFOOT MERLOT i dokładnie mieszamy.
3. W dużej misce mieszamy mikserem jajka z cukrem i cukrem waniliowym, aż powstanie gęsta puszysta masa. Jeśli dodajecie ekstrakt waniliowy dodajcie go w momencie, kiedy będziecie dodawać czekoladę.
4. Ciągle mieszając, dodajemy lekko ostudzoną czekoladę z winem i mieszamy.
5. Do masy jajeczno - czekoladowej przesiewamy mąkę, kakao i sól i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy gładką masę.
6. Suszone owoce siekamy drobno i dodajemy do ciasta. Mieszamy całość i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
7. Pieczemy ciasto 25 minut i odstawiamy do ostygnięcia.
8. Gdy ciasto stygnie, możemy przygotować polewę. Śmietankę zagotowujemy w niewielkim garnuszku. Gdy zacznie wrzeć, odstawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy masło i mieszamy. Na koniec dodajemy wino BAREFOOT MERLOT, mieszamy i odstawiamy.
9. Ostudzone ciasto smarujemy polewą czekoladową, kroimy na kawałki i ozdabiamy posiekanymi suszonymi owocami.
Gotowe, smacznego!
/wpis zawiera lokowanie produktu/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz