Święta
za pasem, więc czas, by zabrać się za desery. Tradycyjny makowiec
wymaga czasu i umiejętności. W związku z tym proponuję wszystkim
mniej pracochłonne, a równie smaczne - puszyste muffiny makowe. Aby
jeszcze podkreślić klimat Bożego Narodzenia, dodałam do nich
esencję waniliową i skórkę z pomarańczy.
Składniki:
- 400 g masy makowej z bakaliami (możecie użyć gotowej masy)
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej lub razowej
- 1/2
szklanki cukru
3 jajka
1/3 szklanki śmietanki kremówki 36%
1 szklanka maślanki - 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- skórka starta z 1 pomarańczy
- ewentualnie 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
1.
Suche składniki: mąkę, cukier, sodę oraz skórkę z pomarańczy i
ewentualnie kandyzowaną skórkę mieszamy (najlepiej widelcem) w
jednej misce.
2.
W drugiej misce mieszamy (mikserem lub trzepaczką) składniki mokre:
masę makową, jajka, śmietankę i maślankę.
3.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. C.
4.
Masę na muffiny rozkładamy do papilotek do wysokości około 3/4.
Uwaga, muffiny bardzo mocno rosną.
5.
Babeczki pieczemy około 20 minut. Najlepiej po 15 minutach sprawdzić
patyczkiem, czy są upieczone, czy może jeszcze potrzebują kilku
minut.
6.
Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz