środa, 20 listopada 2013

muffiny makowe z aromatem pomarańczy



Święta za pasem, więc czas, by zabrać się za desery. Tradycyjny makowiec wymaga czasu i umiejętności. W związku z tym proponuję wszystkim mniej pracochłonne, a równie smaczne - puszyste muffiny makowe. Aby jeszcze podkreślić klimat Bożego Narodzenia, dodałam do nich esencję waniliową i skórkę z pomarańczy. 

Składniki:
  • 400 g masy makowej z bakaliami (możecie użyć gotowej masy)
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej lub razowej
  • 1/2 szklanki cukru
    3 jajka
    1/3 szklanki śmietanki kremówki 36%
    1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • ewentualnie 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Przygotowanie:
1. Suche składniki: mąkę, cukier, sodę oraz skórkę z pomarańczy i ewentualnie kandyzowaną skórkę mieszamy (najlepiej widelcem) w jednej misce.
2. W drugiej misce mieszamy (mikserem lub trzepaczką) składniki mokre: masę makową, jajka, śmietankę i maślankę.
3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. C.
4. Masę na muffiny rozkładamy do papilotek do wysokości około 3/4. Uwaga, muffiny bardzo mocno rosną.
5. Babeczki pieczemy około 20 minut. Najlepiej po 15 minutach sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone, czy może jeszcze potrzebują kilku minut.
6. Gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...