czwartek, 7 listopada 2013

makaron z tuńczykiem i bazyliowym pesto



Makaron z tuńczykiem i bazyliowym pesto z odrobiną słonych czarnych oliwek i pinioli to ostatnio mój "number one" jeśli chodzi o szybki lunch lub obiad. Świetnie smakuje zarówno na gorąco jak i w temperaturze pokojowej. Zdarzało mi się wziąć taki lunch do pracy i zjeść na zimno w formie makaronowej sałatki. Spróbujcie koniecznie!


Potrzebujemy (dla 4 osób):
  • ulubiony makaron (w moim przypadku pełnoziarniste penne) około 200 g
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 
  • garść czarnych oliwek pokrojonych w plasterki 
  • garść pinioli lub np. łuskanych ziaren słonecznika 
  • 4 łyżki bazyliowego pesto (możecie kupić gotowe pesto lub przygotować je samodzielnie, przepis znajdziecie tutaj: http://szyszkin-ciagle-pichci.blogspot.com/2013/09/pesto-alla-genovese.html)
  • sok z cytryny 
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. 
2. Tuńczyka odsączamy z zalewy i układamy duże kawałki na makaronie. Do pesto dolewamy odrobinę soku z cytryny (według uznania, sos musi być delikatnie kwaskowaty) i polewamy tą bazyliową miksturą makaron.
3. Na koniec układamy czarne oliwki i posypujemy piniolami i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...