środa, 20 listopada 2013

owoce z czerwonym winem i sosem custard



Sos custard jest po prostu pyszny, gdy połączymy go z gorącymi owocami. Tym razem w wersji wytrawnej z czerwonym winem (jest zima, więc użyłam mrożonych owoców leśnych, truskawek i porzeczek).


Czego potrzebujemy?

  • ulubione owoce (około 3 szklanek) 
  • 100 ml czerwonego wina (od was zależy, jakiego wina użyjecie) 
  • 500 ml zimnej wody 
  • około 3 łyżeczek cukru - lub więcej do smaku 
  • 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej (mniej więcej  - chodzi o uzyskanie odpowiedniej gęstości kisielu)

na sos:

  • 250 ml pełnotłustego mleka 
  • 250 ml śmietanki kremówki 
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 1 laska wanilii 
  • 4 żółtka

Przygotowanie:
1. Zaczynamy od przygotowania sosu. Do rondla wlewamy mleko, śmietankę, 1 łyżkę cukru oraz miąższ i laskę wanilii. Podgrzewamy, ale kiedy tylko zaczyna wrzeć, odstawiamy z ognia do przestygnięcia. W tym czasie jeszcze mocniej wydobędzie swój aromat wanilia.
2. W misce ubijamy żółtka z 2 łyżkami cukru na jasny, prawie biały krem. Ostrożnie wlewamy do niego 1 chochlę mleka i od razu energicznie ubijamy, by żółtka się nie ścięły. Wlewamy kolejne chochle mleka, cały czas energicznie ubijając.
3. Całość przelewamy z powrotem do ciepłego rondla po mleku i podgrzewamy na jak najmniejszym ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając drewnianą łyżką.
4. Po kilku minutach sos powinien być już gęsty. Możemy wyjąć laskę wanilii. Custard jest gotowy, kiedy spływając z drewnianej łyżki, zostawi na niej równomierną warstwę.
5. Od razu ściągamy garnek z ognia! Jeśli zostawimy go chwilę dłużej, zrobią się grudki. Na szczęście można go jeszcze uratować. Wystarczy go tylko dokładnie przetrzeć przez sito.
6. Czas na owoce i kisiel. Do garnka wkładamy owoce, zalewamy winem i wodą (200 ml), dodajemy cukier i gotujemy przez około 2 minuty.
7. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w pozostałych 100 ml zimnej wody i dodajemy do zagotowanych, wrzących owców. 
8. Wszystko razem zagotowujemy i odstawiamy do przestygnięcia.

Jeżeli po zagotowaniu kisiel nie będzie odpowiednio gęsty, powinniśmy rozprowadzić kolejną łyżeczkę mąki ziemniaczanej w bardzo niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie dodać ją do kisielu, wymieszać i zagotować.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...